Gå til hovedinnhold

HI får Interreg/EU-midler for å "klimatilpasse" forvaltningen av Skagerrak


Utsikt mot kyst og hav i Arendal kommune, Raet nasjonalpark. Den blå himmelen og det blå havet går nesten over i kvarandre, berre bryte opp av Torungen fyr, som ligg på ein holme.
Fotograf: Runar Bjørkvik Mæland / HI

Nytt Interreg/EU-prosjekt skal legge grunnen for forbedret naturforvaltning av biologisk mangfold i havområdet. HI-forsker Halvor Knutsen er norsk prosjektleder. 

Havforskningsinstituttet (HI) har nådd frem i tøff konkurranse om forskningsmidler fra Interreg/EU. 

Forskningsprosjektet BlueBioClimate får til sammen 2,7 millioner euro i denne søknadsrunden, av et totalbudsjett på 5,2. BlueBioClimate er et samarbeid mellom norske, danske og svenske havforskere. Det ledes av Danmarks tekniske Universitet, og Aarhus universitet, Göteborgs universitet, Havforskningsinstituttet og Universitet i Agder er partnere. 

– Jeg gleder meg selvsagt til å komme i gang med et viktig prosjekt, sier Halvor Knutsen, som skal lede prosjektet fra norsk side. 

Det biologiske mangfoldet er under press i Skagerrak 

En uheldig cocktail av bl.a. fiske, forurensning, og klimaendringer har ført til at det biologiske mangfoldet i Skagerrakregionen er under sterkt press. 

– Vi skal legge grunnen for det vi kaller en klimatilpasset naturforvaltning, forklarer Knutsen. – Vi ser at forvaltningen trenger nye verktøy for å ta bedre vare på det biologiske mangfoldet, i møte med endringene i klima, som kommer på toppen av andre effekter av menneskelig påvirkning, som igjen endrer økosystemene våre. 

Han mener det skandinaviske samarbeidet er den store styrken. 

– Kunnskapsdeling og samordning over landegrensene er nødvendig. Faktorene som påvirker økosystemet i Skagerrak går på tvers av disse grensene, mens forvaltningen tradisjonelt sett ikke har gjort det. 

Les også saka: Finner tydelige endringer i økosystemene i Nordsjøen og Skagerrak

Havforskningsdirektøren: – Tikker av i de fleste boksene for HI   

Havforskingsdirektør Nils Gunnar Kvamstø er svært fornøyd med tildelingen til BlueBioClimate. 

Prosjektet tikker av i flere bokser som er viktige for HI: løsningsorientert klimaforskning, eksternfinansiert og på tvers av fag og landegrenser.   

– Bredt forskningssamarbeid er en sentral pilar i den nye strategien til HI. Det er viktigere enn noen gang at vi samarbeider på tvers av fag, sektorer og landegrenser. Uten det klarer vi ikke å løse de sammensatte utfordringene vi står overfor. Nordiske prosjekt av denne kaliberen bidrar til gode, helhetlige løsninger, sier han.

Nysgjerrig på HI sin nye strategi? Her ser du den overordna planen!