Gå til hovedinnhold

April

Resultat: (16)



Ål i tang

Inviterer fiskarar til forskingsfangst av ål

28.04.2017

Det har vore forbod mot ålefiske i sju år, men no er det opna for forskingsfangst på arten. Havforskingsinstituttet søkjer etter fiskarar som kvar får fiska inntil 1500 kilo ål i sjø.



Snoekrabbe pa brett nett

Har gjeve det første snøkrabberådet

27.04.2017

For første gong er det levert eit kvoteråd på snøkrabbe. For 2017 kjem Havforskingsinstituttet med fire fangstalternativ som spenner frå 2700 til 5400 tonn snøkrabbe alt etter kva risikotoleranse som vert lagt til grunn.



kveiteaveivindsenneset

Svært høye nivåer av uønskede stoffer i kveite over 100 kilo, men lave nivåer i mindre kveiter

26.04.2017

I store kveiter over 100 kilo er det svært høye nivåer av uønskede stoffer, viser en ny kartlegging. I kveiter under 40 kilo, som utgjorde mer enn 80 prosent av de analyserte fiskene, var det imidlertid lave nivåer av stoffer som kvikksølv og organiske miljøgifter. For 85 prosent av de analyserte kveitene var nivået av uønskede stoffer under grenseverdiene i alle deler av fileten.



James Bellingham

- Fleire må forstå kvifor vi treng havforsking

25.04.2017

Han meiner havforsking aldri før har vore så viktig for verda som no. Møt James Bellingham, medlem i fagleg råd ved Havforskingsinstituttet.



Blåskjell

Framleis uklart kvifor blåskjela brått forsvinn

24.04.2017

Forskarane har endå ikkje funne ei samla forklaring på kvifor blåskjel langs Norskekysten plutseleg vert borte. I nokre av tilfella trur forskarane svaret kan vera sjukdom.



Besøk fra Kina

Kinas veterinærminister besøkte Havforskningsinstituttet

21.04.2017

Etter å ha undertegnet avtale om import og eksport av matvarer, tok fiskeriminister Per Sandberg i dag ministeren for Kinas veterinærmyndigheter, Shuping Zhi, med på omvisning på Havforskningsinstituttets forskningsstasjon på Austevoll. 



Tral Johan Hjort skreitokt 2014

Mindre gyting på Eggakanten

20.04.2017

Årets skreikart er klart, og det viser mindre gyting lengst ute mot Eggakanten, skriver toktleder Knut Korsbrekke i denne oppsummeringa.



Torskeeggundersøkelse

Torsken gyter i området som skal bli sjødeponi

20.04.2017

I 2016 ser gytinga i Repparfjorden i Finnmark ut til å ha føregått i og til dels innanfor området der det vert planlagt deponiområde for gruveavfall.
Dette er ei forskyving av gytinga som de to føregåande åra skjedde lengre ute i fjorden, viser ny rapport.



Laks

Rømt oppdrettslaks påvirker genetikken til ville laksebestander langs hele kysten

20.04.2017

Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) har i fellesskap klassifisert genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander. Forskerne har klassifisert 175 laksebestander. Dette representerer 85 % av villaksressursene i Norge.



35kgskrei

Oppsummerer årets skreitokt

11.04.2017

Forskningsfartøyet «Kristine Bonnevie» har nå avsluttet Havforskningsinstituttets skreitokt for 2017. Toktleder Knut Korsbrekke deler noen observasjoner.



Sissel_Rogne

2290 vil jobbe for Havforskingsinstituttet i arktiske hav

06.04.2017

– At jobben er utfordrande, framtidsretta og meiningsfull har definitivt hatt sitt å seie. Med 2290 søkarar er vi sikra eit solid mannskap til eit solid skip, seier havforskingsdirektør Sissel Rogne.



foringfrablomiOygarden

Fra søppel til verdifull fôrressurs

05.04.2017

For å kunne få en bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett må vi ha en bærekraftig vekst i fôrressursene.



olearvemisundmai20162

NIFES-direktør til Norsk Polarinstitutt

05.04.2017

I dag ble NIFES-direktør Ole Arve Misund utnevnt til ny direktør for Norsk Polarinstitutt. – Dette ble til slutt en mulighet jeg ikke kunne si nei til, sier han.



Sjøpung

Kan vi se polarfronten på bunnen?

05.04.2017

Polarfronten, slik den er definert i nyere tid, sammenfaller godt med fasongen på Spitsbergenbanken og strekker seg rundt Bjørnøya. At det kan være kaldt innenfor polarfronten i mars måned har vi fått merke på dette toktet. Det var meningen å kartlegge syv "bokser" på dette toktet. To av disse som ligger lengst inn på de grunneste områdene på Spitsbergenbanken, har det ikke vært mulig å komme til på grunn av den tette drivisen.



Polarringbuk

Klar nedgang i arktisk fisk i Barentshavet

04.04.2017

De tolv siste årene er det registrert lavere forekomster av polarringbuk, grønlandsknurrulke og andre arktiske arter. Nedgangen er størst i østlige deler av Barentshavet, der det har blitt varmere i samme periode.   



Havforskningsinstituttet

Legger ned Hjort-senteret

03.04.2017

Hjortsenteret for marin økosystemdynamikk legges ned etter tre års drift.
– Vi går bort fra senterstrukturen, men ønsker å videreføre det gode samarbeidet mellom partene, sier Geir Huse, som er forskningsdirektør på Havforskningsinstituttet og styremedlem i Hjortsenteret.