Gå til hovedinnhold

125-årsjubileet: Her får Simon smaken på pukkellakskaviar

Forskning fra fjord til bord – helt bokstavelig.

– For en spennende rett, helt utenom det vanlige, sier Simon Taranger mens han ser på de glinsende rognkornene på fatet. 

Det er ikke hverdagskost han har foran seg. Det er pukkellakskaviar fra Matre, forsiktig dandert på rå ceviche-reker fra en forskningstrål trukket opp fra Varangerfjorden. Med syrlig rødbetesaus.

– Retten overrasket meg skikkelig, jeg trodde ikke at pukkellaksrognen skulle være så god, sier han etter å ha smakt.

Austevollingen, som også er fisker, er trukket ut til å representere befolkningen på Havforskningsinstituttets 125-årsmarkering for venner og støttespillere, i forlengelse av årets havtale.

Les mer: Disse representerer folket når HI feirer 125 år. 

Kveldens meny er spesiell. Komponert av stjernekokkene på Lysverket, havforskere og med innspill fra følgerne våre på Facebook og Instagram.

Slik ble jubileumsmenyen

Med forskning som tilbehør

Det er andre ord hverken pizzasnurrer, snitter eller kalvestek på kveldens meny, men «overskuddsmat» fra forskningstråler og laboratoriekar.

– Ingen får komme til oss uten å lære noe. Havforskningsinstituttet jobber til syvende og sist med sjømat. Bærekraft og beredskap er viktige stikkord for norsk sjømat i fremtiden, sier Arne Duinker, forsker, formidler og kveldens råvaregeneral.

Rettene, som alle har et bånd til forskningen, ble derfor servert med historien om opphavet, forskningen og tanker fra kokkene.

– Det vi har gjort i dag, er en milepæl for oss i kunnskapsutvekslingen vi har gående med havforskerne. Hele menyen ble utviklet oss i mellom, og det har vært viktig både for meg og for Lysverket, sier sjefskokk Christopher Haatuft.

Han er gjerne assosiert med sjømat i moderne, norsk tolkning.

kvinne ser på mat
– Jeg likte best miniretten av sild og potet anno 2025. Det var en skikkelig overraskelse av smaker. Og rå reker, hvorfor spiser vi ikke mer av det? spør bonde Tina Bøe – som også ble trukket ut til å være med fra folket. Her med makrellstørja. (Foto: Pauline Paolantonacci / Havforskningsinstituttet)

Nordmenn får opp øynene

Forsker Arne Duinker mener den norske matkulturen lenge har vært snever, men merker en dreining mot nye arter, også lavere nede i næringskjeden. For eksempel mot kråkeboller og tang og tare.

– Det var utrolig inspirerende å få så mange gode innspill på menyen fra følgerne våre i sosiale medier. En mer variert matkultur vil bidra til å gjøre oss nordmenn mer selvberget og gi sjømatnæringen flere bein å stå på, sier Duinker.

– Og tenk så mye fantastisk sjømat vi går glipp av i dag, sier han.

foto av to menn foran matsal
Havforsker Arne Duinker og michelin-kokk Christopher Haatuft har samarbeidet lenge, og stod for kveldens formidling. (Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet)