Havforskningsinstituttet i Bergen er godkjent som læredrift i akvakulturfaget.
Vi har stort fokus på velferd når vi bruker fisk i førsøk. De tre R-ene: Replacement (erstatning), Reduction (reduksjon) og Refinement (forbedring) er hele tiden med i utføringen av forsøkene våre.
Produksjon av lakselus
På lab. 1 har vi 60–70 laks gående hele tiden. Denne fisken er vert for de tre stammene vi har fast av lakselus ved Havforskningsinstituttet. Produksjonen vår gjør at forskerne har lett tilgang til lakselus året gjennom slik at de kan brukes i forsøk med fisk og til videre studier av lakselus (anatomi, biologi, genetikk, immunologi o.a.).
På lab. 2 har vi 36 kar på ca. 100 liter som blir brukt til RNAi-forsøk. Formålet med RNAi-forsøkene er å screene proteiner som er viktig for lakselus og som på sikt kan gi fremtidige vaksinekandidater. I tillegg har vi et luseklekkeri som blir brukt til å inkubere eggstrenger fra lakselus.
Sebrafisk er en viktig modellorganisme for genetikk-, toksikologi- og ernæringsbaserte studier. Det er per i dag fem ulike linjer, deriblant transgene linjer, som brukes i forsøkssammenheng. Anlegget er RAS som inkluderer en serie mekaniske og biologiske filtre, kombinert med kjemisk- og UV-lys-behandling for å opprettholde god vannkvalitet og eliminere sykdomsspredning. Denne lab-en er godkjent for smitte, men i utgangspunktet er hovedformålet ernærings- og toksikologiske forsøk.
Ovennevnte studier krever spesialdesignede reoler som er adskilt fra hverandre i pågående forsøk. Lab. 7 er helt ny, 65 m2 og med adskilt prøvetakingsrom.
På bakplassen står det seks kar på ca. 1,5 kubikk. Karene blir i all hovedsak brukt til luseaktivitet og til oppbevaring av fisk som skal inn på lab. 1 og lab. 2.
Publisert: 03.07.2019 Oppdatert: 28.11.2024