Gå til hovedinnhold

Rognkjeks kvoterådgivning fra Havforskningsinstituttet for 2025

Forfatter(e): Caroline Durif (HI)

1 - Kvoteråd rognkjeks

1.1 - Råd om fiske

Havforskningsinstituttet anbefaler at samlet fisket kvantum i 2025 ikke overskrider 400 tonn rå rogn. Dette tilsvarer 2 216 tonn rogn-kjeks (rundt vekt med omregningsfaktor = 5.54).

1.2 - Bestandsutvikling over tid

Biomasse og antall rognkjeks i Norskehavet er omtrent samme nivå som i fjor, (figur 1, 2023: 72 687 tonn, 101 millioner individer; 2024: 67 978 tonn, 117 millioner individer). Antall fisk i Norskehavet er nå estimert til omtrent samme nivå som i 2021 (figur 1). Rekrutering (antall yngel) har vært meget stabil i de siste 12 årene, mens antall voksne fisk har variert betydelig med tre store topper i 2015, 2020 og 2022.

I Barentshavet har det totale antallet fisk økt kraftig (figur 2, 2022: 40 059 tonn, 45 millioner individer, 2023: 36 468 tonn, 70 millioner individer)., og dette skyldes en betydelig økning av yngel som tyder på sterk rekruttering i 2023 Dataene i Barentshavet for 2024 er ennå ikke tilgjengelig.

I Norskehavet holder gytepotensialet (SSBNH = 7 334 tonn rogn med omregningsfaktor OMR = 4.3 eller SSBNH = 5 693 tonn rogn med OMR = 5.54) seg innenfor konfidensintervallet til referansenivået (3 935 <SSBrefNH < 18 555 tonn rogn). Tallene for gytepotensialet for Barentshavet i 2024 er ikke tilgjengelige i oktober, men en projeksjon ble beregnet ved å bruke gjennomsnittlig gytebiomasse de fire siste årene (figurer 3-4) som gir en gytepotensialet (SSBBH = 6 662 tonn rogn med OMR = 4.3 eller SSBBH = 4 885 med OMR = 5.54) innen-for konfidensintervallet (4 597<SSBrefBH < 12 859 tonn rogn.).

En figur som viser antall rognkjeks (Cyclopterus lumpus) i Norskehavet estimert fra IESSNS-undersøkelsen (International Ecosystem Survey in the Nordic Seas).

En figur som viser antall rognkjeks (Cyclopterus lumpus) i Norskehavet estimert fra IESSNS-undersøkelsen (International Ecosystem Survey in the Nordic Seas).
Figur 1: Antall rognkjeks ( Cyclopterus lumpus ) i Norskehavet estimert fra IESSNS-undersøkelsen (International Ecosystem Survey in the Nordic Seas). Det venstre panelet representerer totalen inkludert konfidensintervaller. Det høyre panelet viser data i henhold til livsstadiet (yngel i grønn og voksen i rødt). Tallene ble beregnet ved å bruke swept-area-indekser med StoX (Johnsen et al. 2019).

 

En figur som viser antall rognkjeks (Cyclopterus lumpus) i Barentshavet estimert fra Økosystemtoktet i Barentshavet.

En figur som viser antall rognkjeks (Cyclopterus lumpus) i Barentshavet estimert fra Økosystemtoktet i Barentshavet.
Figur 2: Antall rognkjeks ( Cyclopterus lumpus ) i Barentshavet estimert fra Økosystemtoktet i Barentshavet. Det venstre panelet representerer totalen inkludert konfidensintervaller. Det høyre panelet viser data i henhold til livsstadiet (yngel i grønn og voksen i rødt). Tallene ble beregnet ved å bruke swept-area-indekser med StoX (Johnsen et al. 2019).

1.3 - Fangstscenarier

I 2024 var kvoten 7 500 kg rogn per båt, og 119 båter deltok i fisket. Landingene i 2024 ble totalt 139 tonn rogn, tilsvarende 35 % av totalt anbefalt maks kvantum og 16% av maks uttak med en kvote på 7.5 tonn (figur 3).

Det tilsvarende fiskepress er fortsatt under 5 % (figur 4).

 

En figur som viser gytepotensial (SSBproxy) av rognkjeks (Cyclopterus lumpus) i Barentshavet (BH) og Norskehavet (NH).
Figur 3: Gytepotensial (SSBproxy) av rognkjeks (Cyclopterus lumpus) i Barentshavet (BH) og Norskehavet (NH). Grå søyler representerer landinger. Maks uttak beregnes som antall deltakere ganget med kvoten. Råd fra Havforskningsinstituttet er at samlet kvantum ikke overskrider 400 tonn rå rogn. De stiplede linjene representerer gytepotensialet (SSBref for NH og BH) for referanseperioden 2005-2015 (gjennomsnitt og konfidensintervaller).

 

 

En figur som viser fiskepresset estimert som prosentandel av landingene delt på gytepotensialet for Barentshavet
Figur 4: Fiskepresset estimert som prosentandel av landingene (rogn i masse) delt på gytepotensialet for Barentshavet (FproxyBH, rød). Fproxytot (svart) tilsvarer prosentandel av landingene (rå rogn) delt på gytepotensialet (SSB) for både Norskehavet og Barentshavet. Projeksjon av fiskepresset for 2025 med 400 tonn rogn uttak er indikert i grønt. To forskjellige estimater er beregnet avhengig av omregningsfaktor (offisiell = 5,54, eller biologisk = 4,3).

 

1.4 - Basis for rådet

Rognkjeksbestanden er vurdert basert på data som er samlet inn under IESSNS undersøkelsene i Norskehavet (IESSNS: International Ecosystem Survey in the Nordic Seas) og i Barentshavet (NOR-RUS økosystemundersøkelse: BESS). Når bestanden vurderes i august, er kun data fra Norskehavet tilgjengelige. Da er gytepotensialet i Barentshavet estimert som gjennomsnittlig gytepotensial de siste 4 årene. Fiskedødelighet er vurdert på bakgrunn av årets ( y ) landinger og fjorårets ( y-1 ) voksenbestand.

1.4.1 - Barentshavet, Økosystemtokt i Barentshavet

Innsamling av 0–gruppe fisk i Barentshavet har vært gjennomført siden 1965, og er standardisert siden 1980. Målet er å estimere mengde 0-gruppe fisk. Mellom 196 og 425 stasjoner blir samplet hvert år, og bifangstdata av rognkjeks registreres i løpet av undersøkelsene. BESS går fra august til oktober (mellom 123 og 230 dager, avhengig av året; Johannesen et al. 2019).

1.4.2 - Norskehavet, IESSNS undersøkelse

Målet med denne undersøkelsen er å samle data om antall, utbredelse, aggregering, migrasjon og økologi av makrell og andre pelagiske arter. Rognkjeks er blant de mest utbredte arter omfattet av IESSNS undersøkelsene. Undersøkelsen ble initiert av Norge på 1990-tallet. Island og Færøyene begynte i 2009. IESSNS går 5 til 7 uker fra 1. juli til 3. august. Tidsserien begynte i 2010. Rognkjeks blir regelmessig fanget under disse toktene. I 2022 ble det fanget i 71 % av trålstasjonene med de fem fartøyene. Mer informasjon om trålegenskaper er tilgjengelige i toktrapportene (Nøttestad et al. 2022).

1.4.3 - Beregninger og høstingsregel

Alle beregningene av antall- og biomasseberegning av rognkjeks er utført i StoX (versjon 3.6.2), som er et generisk analyseverktøy utviklet av Havforskningsinstituttet for beregning av mengdeindekser fra tokt (Johnsen et al., 2019). Stratainndeling er hentet fra vurderinger av andre bestander utført med samme toktdata. Mer detaljer finnes i Johannessen et al. (2019) for Barentshavet, og i Salthaug et al. (2017) for Norskehavet. Variasjon i tråldybder mellom stasjoner på BESS tokt er hensyntatt i beregningene.

Høstingsregelen er basert på gytepotensialene i Barents- og Norskehavet (SSB proxy : spawning stock biomass proxy) og gjennomsnittlig gytepotensial i referanseperioden i 2004-2015 (SSB ref ). Årene for referanseperioden ble bestemt ut fra kvaliteten på tilgjengelige data (standardiserte beregninger siden 2004) og på bakgrunn av det relativt lave fisketrykket som det var i perioden 2005-2015.

Høstingsregelen er utformet slik at rådet endres hvis SSB proxy for både Barentshavet og Norskehavet ligger utenfor konfidensintervallet til referansenivåene. Hvis SSBproxy er over referansenivåene (SSB ref ) så skal TAC økes. Hvis SSB proxy er under SSB ref for begge så skal TAC reduseres. TAC skal også endres slik at F proxy alltid forblir under 5%. Dersom SSB proxy er under referansenivået for kun et av områdene (enten i Barentshavet eller Norskehavet) skal TAC forbli uendret.

For å beregne gytepotensial (mengde egg i vekt), antas det at all fisk over 20 cm er gytemoden. For å estimere fangst i antall fisk må først landet rognmasse konverteres til landet biomasse. Den offisielle omregningsfaktoren (1/ prosent av gonade massen) benyttet av Norge og Grønland for fersk rogn var 6,7 frem til 2020, men ble i 2020 endret av Fiskeridirektoratet til 5,54. Grunnen til opprinnelig faktor på 6,7 var en antagelse om at det ble levert 50 % av hver at kjønnene (rognkall og rognkjeks). Fangster uten innblanding av rognkall vil gi en lavere omregningsfaktor enn fangster der det er innblanding av rognkall. Endringen betyr at gonade massen per fisk nå er estimert til å være 18%, mot 15% tidligere. I praksis betyr dette at for samme mengde rogn er det tilsvarende estimerte antallet landede fisk tilsvarende lavere, men dette påvirker ikke bestandsberegningene.

Våren 2023 gjennomførte Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet et prosjekt for å måle variasjon i mengde rogn per rognkjeks gjennom fiskesesongen. Resultatene viser foreløpig at et bedre estimat for omregningsfaktor er 4,3, tilsvarende en gonade andel på 23% per hunnfisk (Kennedy and Jonsson, 2017). Kjønnsfordeling (prosent rognkjeks og rognkall) er hentet fra IESSNS data.

Fiskedødelighet (F proxy ) er estimert ved å dele fangsten på bestandsstørrelsen året før. Bestandstilhørigheten av rognkjeks i Norskehavet og Barentshavet er ikke kjent, og kunnskapen om bestandsstruktur og vandringsmønster mellom gyte- og vekstområdene er svært begrenset. Det er imidlertid ukjent om fisken som gyter mellom Lofoten og Varanger (der mesteparten av fisket foregår) vandrer dit fra Barentshavet eller Norskehavet, eller en kombinasjon av disse. Derfor, beregner vi fiskedødelighet på to måter; i den ene antar vi at gytebestanden bare kommer fra Barentshavet (F proxyBH ), og i den andre antar vi at gytebestanden kommer fra både Barents og Norskehavet (F proxytot ).

En formel Hvor y er året

Biomassindeksen er beregnet for areal undersøkt under toktet.

Bindex (kg.nm-2 ) = total rognkjeks biomasse/ undersøkt området

1.5 - Kvaliteten i bestandsvurderingen

Dataene for vurderingen er samlet inn i løpet av to undersøkelser hvor kvaliteten vurderes som høy. Estimatberegninger utføres ved bruk av StoX (2015) som gir transparente og reproduserbare estimater. Noen uverifiserte antakelser (på grunn av manglende kunnskap om arten: kjønnsforhold, andel modne individer, trekkmønster) er gjort for å beregne reproduksjonspotensialet som kan føre til en ikke-kvantifisert overestimering.

1.6 - Forhold relevant for rådet

1.6.1 - Genetisk struktur

Kunnskap om populasjonsgenetikk er avgjørende for bestandsvurderingen. Den genetiske strukturen er ikke helt løst. Selv om rognkjeks fra Island og Norge utgjør to forskjellige grupper, er det en viss blanding mellom begge populasjoner. Dette betyr at enkelte individer født på Island senere kan gyte i Norge og omvendt. Noen studier viste ingen indikasjoner på genetiske strukturer langs den norske kystlinjen (Pampoulie et al., 2014; Jonsdottir et al, 2018), men nyere studier, som inkluderer flere lokaliteter, viser imidlertid noen finere genetiske forskjeller på regionalt nivå (Jansson et al. 2023). Det er ukjent om disse forskjellene er relatert til ulike gytetider eller ulike økotyper innenfor arten. Et nyfinansiert prosjekt (ECOLUMP) startet i september 2023 for å undersøke dette.

1.6.2 - Omregningsfaktor

For å estimere fangst i antall fisk må først landet rognmasse konverteres til landet biomasse. Den offisielle om-regningsfaktoren benyttet av Norge (og Grønland) for fersk rogn var 6,7 frem til 2020, men ble i 2020, endret (Fiskeridirektoratet) til 5,54. Omregningsfaktoren er lik 1/ (prosent av gonade massen). Endringen betyr at gonade massen per fisk nå er estimert til å være 18% (mot 15% tidligere). I virkeligheten varierer forholdet mellom gonademasse og fiskemasse i henhold til flere faktorer, blant annet antall eggporsjoner som er sluppet ut, og individuelle forskjeller hos hunner og modningsstadium.

1.6.3 - Referansepunkt

Høstingsregelen er basert på gytepotensialene i Barents- og Norskehavet (SSB proxy : spawning stock bio-mass proxy) og gjennomsnittlig gytepotensial i referanseperioden i 2004-2015 (SSB ref ). Årene for refe-ranseperioden ble bestemt ut fra kvaliteten på tilgjengelige data (standardiserte beregninger siden 2004) og på bakgrunn av det relativt lave fisketrykket som det var i perioden 2005-2015.

Høstingsregelen er utformet slik at rådet endres hvis SSB proxy for både Barentshavet og Norskehavet lig-ger utenfor konfidensintervallet til referansenivåene. Hvis SSB proxy er over referansenivåene (SSB ref ) så skal TAC økes. Hvis SSB proxy er under SSB ref for begge så skal TAC reduseres. TAC skal også endres slik at F proxy alltid forblir under 5%. Dersom SSB proxy er under referansenivået for kun et av områdene (en-ten i Barentshavet eller Norskehavet) skal TAC forbli uendret.

1.7 - Historisk utvikling i råd, fangst og forvaltning

Fisket etter rognkjeks ( Cyclopterus lumpus ) har vært drevet siden 1950-tallet. Før 1990 foregikk det i ho-vedsak fra mindre, åpne fartøy langs kysten fra Vestfjorden til Varanger. Fisket er et sesongfiske som foregår om våren når rognkjeks kommer inn til kysten for å gyte. I de norske fiskeriene er det kun rogna som tas vare på. Den saltes og nyttes til produksjon av kaviar. Det er også en del bifangst av rognkall, men da denne fisken ikke er ansett som egnet matfisk, blir disse sluppet ut igjen. De siste årene er oppdrettet rognkjeks blitt tatt i bruk som rensefisk i laksmerdene. Bare yngel fisk viser avlusende atferd og blir satt ut i merden når de måler cirka 7 cm. De slutter å spise lakselus når de nærmer seg 400 g (cirka 20 cm). Til produksjon av yngel benyttes villfanget stamfisk. Fisket etter kjønnsmodne fisk foregår om våren og forsommeren (mai-juni). Det har også blitt rapportert noen kjønnsmodne individer om høsten.

Havforskningsinstituttet har gitt råd til fiskeriforvaltning av rognkjeks siden 1995. Dette rådet var tidli-gere basert på registrerte fisker og fangstdata fra noen få utvalgte fiskere fram til 2009. I 2012 ble råd basert på generelle kommersielle fangstdata og vitenskapelige undersøkelse fra Barentshavet. I 2018 ble det data fra IESSNS-undersøkelsen som foregår i Norskehavet integrert i bestandsvurderingen. Be-standsvurderingen bruker data på fanget voksen fisk (hunnfisk over 20 cm) for å beregne gytepotensia-let (rognmasse) og en indeks (‘proxy’) for fiskedødelighet. I 2020 utførte Havforskningsinstituttet et ar-beid for å standardisere vurderingen i Barentshavet. Dette arbeidet omfattet omberegning av estimatene og fastsettelse av usikkerhetsmål. HI har også utviklet en høstingsregel (se avsnitt 2.1.3). Fangst, innsats, kvote og råd for forvaltningen av rognkjeks for perioden 2005-2023 er oppsummert i Tabell 1 under.

År Total fangst (tonn rogn) Deltakelse (antall båter) Kvote per fartøy (tonn rogn) Råd
2025 - - - Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 200 fartøyer Høstingsregel SSB proxyBH ~ SSB refBH SSB proxyNH ~ SSB refNH F proxy <5%
2024 139 119 7.5 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer Høstingsregel SSB proxyBH ~ SSB refBH SSB proxyNH ~ SSB refNH F proxy <5%
2023 42 18 7.5 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer Høstingsregel SSB proxyBH < SSB refBH SSB proxyNH ~ SSB refNH F proxy <5%
2022 44 41 7 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer Høstingsregel SSB proxyBH <SSB refBH SSB proxyNH ~SSB refNH F proxy <5%
2021 136 83 7.5 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer Høstingsregel SSB proxyBH ~ SSB refBH SSB proxyNH ~SSB refNH 0,5%<F proxy <5%
2020 219 164 5 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer Høstingsregel SSB proxyBH ~SSB refBH SSB proxyNH >SSB refNH 0,5%<F proxy <5%
2019 273 190 5 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2018 291 103 4 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2017 94 55 4 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2016 65 28 4 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2015 52 32 4 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2014 14 10 4 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2013 148 77 3 Maks uttak < 400 tonn rå rogn, deltakelse < 300 fartøyer
2012 163 133 3 Råd fra Havforskningsinstituttet er at reguleringstiltak skal sikre at antall deltagende fartøy ikke overskrider 300 og at samlet kvantum utgjør ca 400 tonn rå rogn.
2011 180 174 3 Ingen råd
2010 378 296 3 Havforskningsinstituttet har vurdert det slik at det for rognkjeks ikke er nødvendig å gjennomføre nye beregninger hvert år og i 2010 er det derfor ikke samlet inn data fra fisket. Vi vil i årene fremover basere oss på at råd blir gitt for to år av gangen, og at beregninger utføres annet hvert år.
2009 425 343 2 Havforskningsinstituttet råder til at det settes inn reguleringstiltak som sikrer at antall deltagende fartøy ikke overskrider 300 og at samlet kvantum utgjør ca 400 tonn rå rogn.
2008 690 368 3 Havforskningsinstituttet råder til at det settes inn reguleringstiltak som sikrer at antall deltagende fartøy ikke overskrider 300 og at samlet kvantum ikke overskrider 400 tonn rå rogn.
2007 330 232 2 Havforskningsinstituttet anbefaler reguleringstiltak som sikrer at antall deltagende fartøy ikke overskrider 300 og at samlet kvantum ikke overskrider 400 tonn rå rogn. Slik bestanden er taksert for tiden vil dette sikre en fortsatt moderat beskatning. Havforskningsinstituttet finner ikke at det er behov for å endre fartøykvoten fra dagens 2000 kg rå rogn.
2006 343 265 2 Havforskningsinstituttet anbefaler derfor forvaltningsmyndighetene, i samarbeid med fiskerne og forskningsmiljøene, å utarbeide reguleringstiltak som sikrer at antall deltagende fartøy begrenses til ca 300, basert på dagens fiskemønster, og at dette sikrer et moderat uttak fra bestanden på ca 400 tonn rogn. Havforskningsinstituttet finner ikke behov for å endre fartøykvoten fra dagens 2000kg.
2005 469 410 2 Det anbefales derfor å holde antall deltagende fartøy på samme nivå også i 2006 og det forventes at dette vil redusere det totale uttaket av rognkjeks i 2006 til ca 300 tonn da det må forventes en fortsatt nedgang i fiskbar mengde rogn.
Tabell 1. Oversikt over rognkjeksforvaltning siden 2005. SSBproxy (Proxy for spawning stock biomass; SSBref (Reference spawning stock biomass). “~” betyr at SSBproxy ligger innenfor konfidensintervallet til referansenivå SSBref . NH: Norskehave; BH: Barentshavet

Oppsummering av bestandsvurderingen

Begge estimatene som er brukt i vurderingen er innenfor referansenivået, relativt stabile, og fisketrykket, selv når man tar hensyn til kun Barentshavet, er lavt og under 5 %. Gitt den lave deltakelsen i fiskeriet, er nå maksimalt potensielt uttak under grensen for maksimalt uttak anbefalt av HI (figur 5). Av disse grunnene anbefaler vi ikke å endre maks uttak fra 2024 til 2025. Dersom kvoten skal holde seg på 7,5, og gitt en snittfangst per båt på 1.5 tonn, anbefaler vi at den totale deltakelsen ikke overstiger 200 båter.

 

En figur som viser norske landinger av rognkjeks (Cyclopterus lumpus) siden 2003 (i tonn rogn).
Figur 5: Norske landinger av rognkjeks ( Cyclopterus lumpus ) siden 2003 (i tonn rogn). Den grå søylen representerer total tillatt fangst (maks uttak) basert på årets kvote og antall båter (blå *). Den hvite delen er selve fangsten (rogn).

1.8 - Referanser

Jansson, E., Faust, E., Bekkevold, D., Quintela, M., Durif, C., Halvorsen, K. T., Dahle, G., et al. 2023. Glob-al, regional, and cryptic population structure in a high gene-flow transatlantic fish. PLoS one, 18.

Johnsen, E., Totland, A., Skålevik, Å., Holmin, A. J., Dingsør, G. E., Fuglebakk, E., and Handegard, N. O. (2019). StoX: An open source software for marine survey analyses. Methods in Ecology and Evolution 10, 1523-1528.

Jónsdóttir, Ó. D. B., Schregel, J., Hagen, S. B., Tobiassen, C., Aarnes, S. G., and Imsland, A. K. D. 2018. Population genetic structure of lumpfish along the Norwegian coast: aquaculture implications. Aquaculture International, 26: 49-60.

Kennedy, J., Jonsson, S. P., 2017. Do biomass indices from Icelandic groundfish surveys reflect changes in the population of female lumpfish (Cyclopterus lumpus)? Fisheries Research 194, 22-30.

Nøttestad, L., Høines, Å., Stenevik, E. K., Diaz, J., Tonheim, S., Salthaug, A., Olafsdottir, A. H., Kennedy, J., Jacobsen, J. A., Smith, L., Eliasen, S., Jansen, T., Post, S., Sethsen, J., & Wieland, K. (2022). Cruise report from the International Ecosystem Summer Survey in the Nordic Seas (IESSNS) 1st July – 3rd August 2022. Working document to ICES working group on Widely Distributed Stocks (WGWIDE, No.1) ICES HQ, Copenhagen, Denmark, (hybrid meeting) 24. - 30. August 2022. p. 302.

Pampoulie, C., Skirnisdottir, S., Olafsdottir, G., Helyar, S. J., Thorsteinsson, V., Jónsson, S. Þ., Fréchet, A., et al. 2014. Genetic structure of the lumpfish Cyclopterus lumpus across the North Atlantic. ICES Journal of Marine Science, 71: 2390-2397.

Salthaug, A., Aanes, S., Johnsen, E., Utne, K. R., Nøttestad, L., and Slotte, A. 2017. Estimating Northeast Atlantic mackerel abundance from IESSNS with StoX. Working Document (WD) for WGIPS 2017 and WKWIDE 2017. 103 pp

StoX (2015) StoX: An open source approach to acoustic and swept area survey calculations. Institute of Marine Research, Bergen, Norway. URL: http://www.imr.no/stox