Med bilder, tekst og video ønsker vi å formidle kunnskap og engasjement for hav og havforskning. Infopakkene våre er fritt tilgjengelig for alle.
Vi overvåker sjømatens innhold av næringsstoffer og uønskede stoffer, og forsker på effektene de har i kroppen vår. Gå til infopakken om sjømat her (bokmål) og infopakke sjømat på nynorsk.
Vi følger skreifisket i Lofoten og Vesterålen, og vi lærer om hvordan fiskerne fisker fisk. Gå til infopakken om fiskeri her (bokmål) og infopakke fiskeri på nynorsk.
Oppdrettsanlegg er et ikke ukjent syn langs norskekysten, og norsk laks er kjent verden over. Vi lærer om forskning, bærekraft og dyrevelferd. Gå til infopakken om havbruk her (bokmål) og infopakke havbruk på nynorsk.
Fra Nordsjøen til Polhavet; bli bedre kjent med de rike norske havområdene. Gå til infopakken om norske havområder her (bokmål) og infopakke havområde på nynorsk.
Norge har en langstrakt kyst, dype fjorder og store havområder, som alle bugner over av mangfoldig liv: Gå til infopakken om kysten her (bokmål) og infopakke kyst på nynorsk.
Havforskere har utviklet et fiks ferdig undervisningsopplegg for ungdomsskolelærere.
Tema: bærekraftig matproduksjon og vitenskapelige metoder. I hovedrollen: insekter. Gå til undervisningsopplegget her og til nyhetssak om opplegget her.
Prosjektet «Frisk Oslofjord» har utviklet et undervisningsopplegg for ungdomsskole med dagstur i fjære og for videregående skoler som tilbys en dagsekskursjon med båt .
Undervisningopplegget er med elevoppgaver og det er utviklet en portal for folkeforskning gjennom Dugnad for havet.
Det nyeste nye fra havforskningen finner du her på vår nettside. Gjennom hele uken publiserer vi alt fra rykende ferske forskningsnyheter, som at blå brennmanet er funnet rekordlangt nord, til lengre magasinsaker, for eksempel om hvor storseien tar veien.
På våre temasider kan elever og lærere enkelt finne oppdatert informasjon om viktige og aktuelle havtema. Sidene skal være i et lett forståelig språk og rikt illustrert.
Her kan du lese om alt fra plast i havet, sjømat og helse til genredigering av oppdrettslaks.
I tillegg kan du slå opp forskjellige arter – Hvor lever breiflabben? Hva spiser knølhvalen? Visste du at det finnes edderkopper i havet?
Vi har vår egen podkast som tar opp alt det viktige, morsomme, rare og spennende fra havforskningen. Møt de havforskerne som ser klimaendringer med egne øyne, som plukker sin egen mat i fjæra - eller reiser til Vesterisen for å telle hval. Du kan søke opp "Havpodden" på Spotify, iTunes - eller spille den rett fra nettsiden vår.
Vårt mål på sosiale medier er å skape engasjement og interesse for havet! Her skal det være litt løst i snippen – samtidig som du alltid skal lære noe nytt.
Du finner «fun facts» på Facebook og søker du opp @havforskningen på Instagram kan du bli med ned i havdypet!
Hver eneste torsdag morgen sender vi ut et oppdatert nyhetsbrev med alle saker vi har publisert siden sist. Meld deg på her.
Publisert: 15.11.2021 Oppdatert: 16.05.2024