Dette er Havforskningsinstituttets største enkelttokt. Toktet gjennomføres en gang i året i samarbeid med PINRO, vårt søsterinstitutt i Murmansk. Les mer på toktets nettsider
Det årlige makrelltoktet i Norskehavet og omliggende havområder i juli er et samarbeid mellom Norge, Færøyene, Island og Grønland for å kartlegge mengde og utbredelse av makrell. Toktet er et viktig bidrag for å kunne beregne størrelsen på makrellbestanden. I tillegg samles det inne ulike typer data: vanntemperatur, saltholdighet og hvor mye dyreplankton det er i de ulike områdene.
Dette toktet er en sentral del av overvåkningen på bestanden.
Forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen gjennomfører tokt i utviklingsland under felles planlegging gjennom FAO og HI. Toktene utføres som økosystemundersøkelser, med hovedvekt på mengdemåling av fisk. Vi arbeider også bilateralt med utvalgte land i Afrika, Mellom-Amerika og i Asia.
Krilltokt: Krill er en nøkkelart i økosystemet, og Norge er den største krillfiskerinasjonen i Antarktis. HIs toktgjennomføring er en del av det norske bidrag til forvaltning gjennom Konvensjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis (CCAMLR: Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources). HI har årlig et tokt ved Sør-Orknøyene i samarbeid med industrien for å forstå mengde-fordeling av både krill og toppredatorer som har krill som hovedmatkilde. Dette er i dag et av tre viktigste fiskerifeltene i Sørishavet. Toktet forlenger tidsserien av bestandsmål på krill i dette viktige fiskeområdet. Kunnskapen om økosystemet i Antarktis er svært begrenset. Fisket skal på ingen måte konkurrere med dyr som lever av krill.
Strategisk initiativ Arktis (SI-ARCTIC) har kartlagt endringer i Polhavet etter hvert som isen har trukket seg tilbake. SI-ARCTIC gjennomførte tokt i fire år (2014, 2015, 2016 og 2017). Toktene var fullskala økosystemtokt og brukte den samme metodikken som brukes under økosystemtoktene i Barentshavet. Økosystemtoktene i Barentshavet dekker hele Barentshavet og planlegges med en arktisk utvidelse hver tredje år. Les mer på toktets nettsider
Hvaltellingene har som mål å dekke Nordsjøen, Norskehavet, Barentshavet, farvannene ved Svalbard og Grønlandshavet med Jan Mayen i løpet av en seksårsperiode. Hver sommer dekker vi en del av dette området slik at vi ved slutten av en tellesyklus kan beregne totalbestandene av vågehval og andre hvalarter for hele området. Hvalobservatører bemanner to utkikksposter som gjør observasjoner uavhengig av hverandre. Da kan vi seinere sammenligne observasjonene og beregne sannsynligheten for å se hvalen. Vi samler også informasjon om vær og andre forhold som kan påvirke observasjonssannsynligheten. Vi samler også biopsiprøver som brukes til analyser av genetisk bestandsstruktur og fotoidentifikasjon av spesielt knølhval. I de seinere år er det også gjennomført tellinger fra både båt og fly på kysten og i utvalgte fjorder for å skaffe oversikt over nisebestanden.
Finnhval (Balaenoptera physalus). Foto: Kjell-Arne Fagerheim / HI
Med om lag 5 års mellomrom gjennomfører vi seltellinger med bruk av isgående fartøy, helikopter og fly i Øst- og Vesterisen. Målartene er grønlandssel og klappmyss, og det er ungeproduksjonen som telles. Metodikken er basert på fotografering av yngleområdet fra fly. Fotograferingen gjennomføres når flyet flyr i transekter over yngleområdet, og ungeproduksjonen beregnes basert på antall observerte unger på bildene som tas. Informasjon om hunnselenes fruktbarhet samles inn under kommersiell fangst eller under forskningsfangst og brukes til å beregne bestandenes totale størrelse og fangstpotensial. Det arbeides nå med å finne ut om det er mulig å gjennomføre seltellingene på ishavet ubemannede fly.
På norskekysten gjennomføres telling av kystselene havert og steinkobbe. Tellingene gjennomføres på deler av kysten hvert år. For havert teller man ungeproduksjonen basert på visuelle observasjoner under båtbaserte tokt – totalbestand og fangstpotensial beregnes dernest som for ishavsselene. For steinkobben telles totalbestanden i hårfellingsperioden under båtbaserte tokt der tellingene gjennomføres ved hjelp av droner utstyrt med kamera. Tellingen inngår i instituttets overvåking av kystsel, og resultatene danner grunnlag for rådgivning om kvoter og beskatning.
Klappmyss på isen. Foto: Michael Poltermann / HI
Publisert: 12.11.2019 Oppdatert: 11.02.2022