Tilgang til egnede bedøvelsesmidler og gode protokoller for anvendelse er en forutsetning for å kunne ivareta god fiskevelferd både innen kommersielt fiskeoppdrett og innen forskning. Bedøvelsesmidler og doseringer bør være tilpasset hver enkelt art, og skreddersys den håndtering eller behandling fisken skal gjennomgå.
I avhandlingen tar Zahl for seg ulike bedøvelsesmidler testet med hensyn på effekt og egenskaper hos torsk, kveite og laks. Det er fokusert særlig på torsk og kveite da disse artene er forholdsvis nye innen oppdrett, og bedøvelsesmidlene og doseringene som benyttes i hovedsak er basert på erfaringene man har fra laksefisk. Faktorer som kan være viktige for fiskens respons er også undersøkt.
Inger Hilde Zahl
Foto: UiBAkutt stress før bedøvelse har stor betydning. Innsovningen skjer raskere, fisken blir dypere bedøvet og oppvåkningen tar lengre tid. Dosen med bedøvelsesmiddel må dessuten reduseres for å unngå dødelighet.
Resultatene viser også at eksponering til bedøvelsesmidler i seg selv kan indusere stress. Effekten av midlene er avhengig av både virkningsmekanisme og kjemiske egenskaper.
Protokoller som består av kombinasjoner av bedøvelsesmidler med forskjellig virkningsmekanisme viser lovende resultater. I tillegg til å gi en mer komplett bedøvelse vil midlene forsterke hverandre slik at dosene kan reduseres, og man får en sikrere innsovning og oppvåkning.
Personalia:
Inger Hilde Zahl er født og oppvokst i Kristiansand, Vest-Agder. Hun er utdannet cand. mag fra Universitetet i Tromsø og cand. scient fra Universitetet i Oslo. Arbeidet med doktorgraden er utført ved Havforskningsinstituttet i Bergen, samt forskningsstasjonene Austevoll og Matre.
Tidspunkt og sted for disputasen:
23.03.2011, kl. 10:15, Stort Aud., 2. etasje, Datablokk, Høyteknologisenteret, Thormøhlens gt. 55.
Prøveforelesning med oppgitt emne: ”Smertepersepsjon hos fisk” ble gjennomført og godkjent 10.03.2011.