Gå til hovedinnhold

Samspill mellom diettlipider og sink i atlantisk laks


Weixin Image 20241014101133

HaoHang Fang disputerer 13. desember 2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Interaction between dietary lipids and zinc in Atlantic salmon (Salmo salar)".

Dette doktorgradsarbeidet gir viktig innsikt i sink (Zn) metabolisme og intestinal fetttransport i atlantisk laks påvirket av diettkomponenter. Kravet til Zn i plantebasert fôr for atlantisk laks i sjøvannsfasen er 180 mg/kg, som også er det maksimale Zn-nivået tillatt i laksefôr av EU.

På grunn av miljøhensyn har EFSA foreslått å redusere denne grensen ytterligere til 150 mg/kg. Derfor er det avgjørende å forbedre vår forståelse av hvordan man kan øke Zn-tilgjengeligheten eller utnyttelsen i atlantisk laks. I tillegg har fôrformuleringen endret seg betydelig de siste årene, noe som har resultert i reduksjoner av Zn, n-3 langkjedede flerumettede fettsyrer (n-3 LC-PUFA), mettede fettsyrer (SFA) og kolesterolnivåer i fôret, kombinert med økende fettinnhold i dietten. Disse endringene har redusert kroppens Zn-status og økt fettansamlingen i tarmen hos atlantisk laks. De underliggende mekanismene er imidlertid fortsatt uklare.

Tre fôringsforsøk ble gjennomført i denne avhandlingen. Resultatene viste at reduksjon av fettinnholdet i dietten eller økning av n-3 LC-PUFA i dietten økte kroppens Zn-status og Zn-retensjon i atlantisk laks. Derfor er disse to strategiene gjennomførbare for å redusere Zn-nivået til mindre enn 180 mg/kg i plantebasert fôr under sjøvannsfasen. Derimot ble ikke hele kroppens Zn-innhold påvirket av verken kostholdskolesterol eller SFA. I tillegg ble utvalgte markører relatert til intestinal triacylglyseroltransport ikke påvirket av verken kostholdsmessig SFA eller Zn. Totalt sett presenterte denne avhandlingen samspillet mellom diettlipider og sink i atlantisk laks, og ga viktig innsikt i hvordan man kan finjustere fôrformuleringen for å bidra til fiske- og miljøvelferd i akvakultur.

Personalia

HaoHang Fang (født 1995 i Jieyang, Kina) har en mastergrad i fiskeernæring fra Sun Yat-sen University.

I 2020 flyttet Fang til Bergen hvor han startet sin doktorgrad ved Havforskningsinstituttet og Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen. Veilederne hans inkluderer prof. Øystein Sæle (HI, UiB), dr. Nini Sissener (HI) og dr. Antony J. Prabhu Philip (Nofima).

Disputas

Tid: 13.12.2024 klokken 09.15–12.00

Sted: Zoomwebinar