Gå til hovedinnhold

Samspill mellom næringsstoffer og miljøgiften metylkvikksølv


middagstallerk med hvit fisk og grønnsaker
Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / HI

Ragnhild Marie Mellingen disputerer for ph.d.-graden den 15. november 2024 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Dietary selenium and protein composition influence methylmercury toxicity in mice".

Maten vi spiser inneholder viktige næringsstoffer, men kan også inneholde miljøgifter som vi helst ikke vil ha i kroppen. Metylkvikksølv (MeHg) er et eksempel på en slik miljøgift. MeHg er utbredt i naturen og kan blant annet hope seg opp i fisken vi spiser. Samtidig inneholder fisk, og maten vi spiser, viktige næringsstoffer som kan påvirke hvor giftig MeHg er.

Målet med denne doktorgraden var derfor å undersøke hvordan ulike komponenter i kostholdet, som nivået av MeHg, næringsstoffet selen og ulike proteinkilder fra kylling, torsk og melkeprotein kan påvirke hvor mye kvikksølv som lagres i kroppen. I tillegg var det ønskelig å se hvordan dette samspillet påvirker byggesteinene i cellene (proteiner) og genuttrykk (RNA) i hjerne og lever hos mus.

Resultatene viste at MeHg ved to ulike nivå gav sammenlignbare protein- og genuttrykk i hjernen, men at det også var distinkte forskjeller mellom de to dosene. Videre ble det observert et samspill mellom selen og MeHg som viste at kombinasjonen av de to utlignet hverandres effekter på protein- og genuttrykk i hjernen. Ulike proteinkilder i kosten førte til ulik opphopning av kvikksølv i kroppen, der musene som fikk kylling og MeHg hadde laveste nivå av kvikksølv i alle organ. Proteinuttrykk i lever viste at mus som spiste kylling eller torsk hadde økte nivå av proteiner i leveren som var involvert i utskillelsen av giftstoffer fra kroppen.

Summert så vi at ulike nivåer av MeHg og forskjellige komponenter i kosten påvirket den toksiske effekten av MeHg og hvor mye kvikksølv som hopet seg opp i kroppen. Dette betyr at det er viktig å se på næringsstoffer og giftstoffer i sammenheng når man vurderer hvor farlig det er å spise mat som inneholder miljøgifter.

portrettbilde av smilende dame med rød genser
Foto: Paul S. Amundsen / Havforskningsinstituttet

Personalia

Ragnhild Marie Mellingen (f. 1989 i Bergen) er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med bachelor i human ernæring (2016) og master i klinisk ernæring (2018) fra Universitetet i Bergen.

Doktorgradsarbeidet har blitt gjennomført ved Havforskningsinstituttet (HI), avdeling Sjømat og ernæring, og tilknyttet Institutt for biomedisin ved UiB. Hovedveileder er ph.d. Ole Jakob Nøstbakken, og biveiledere er ph.d. Lene Secher Myrmel og professor Livar Frøyland, alle HI.

Disputas og prøveforelesning

Prøveforelesningen holdes 15.11.2024 klokken 10.15–11.15 på HUS – BB-bygget, Auditorium 1. Oppgitt emne: "Use of proteomics and transcriptomics in nutrition research – a way to precision nutrition?"

Disputasen holdes 15.11.2024 klokken 12.15–16.00 på HUS – BB-bygget, Auditorium 1, Jonas Lies vei 91, Bergen

  • Opponenter: Professor Emeir McSorley, Ulster University, UK og professor Karl-Erik Eilertsen, UiT Norges arktiske universitet
  • Komitéleder: Professor Jutta Dierkes, Universitetet i Bergen
  • Disputasleder: Professor emeritus Rolf Kåre Reed

Både prøveforelesningen og disputasen er åpen for alle interesserte.

Avhandlingen er tilgjengelig i BORA