Gå til hovedinnhold

Sjømat er en god kilde til en rekke ulike næringsstoffer


serveringsfat med sjømat: crabsticks, makrell, røykelaks, krabbe og pepperlaks

Sjømat

Fotograf: Pauline Paolantonacci / Havforskningsinstituttet

Amalie Moxness Reksten disputerer 5. desember 2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Exploring the nutritional composition of farmed Atlantic salmon (Salmo salar) and various shellfish available in Norway".

Havet dekker omtrent 71 prosent av jordens overflate, men bidrar langt mindre til menneskers matforsyning enn hva det potensielt kan. Med en stadig voksende global befolkning og økende utfordringer knyttet til matsikkerhet og ernæring, er det avgjørende å endre matsystemene våre for å produsere mer næringsrik mat på en bærekraftig måte. Fisk og sjømat er allerede en sentral kilde til mange viktige næringsstoffer i flere land, og er identifisert som en nøkkelkomponent i fremtidens matforsyning. Likevel finnes det begrenset kunnskap om næringsinnholdet i ulike typer fisk og sjømat, og behovet for mer omfattende data for å utnytte disse ressursene er stort.

I dette doktorgradsprosjektet samlet vi inn flere tusen prøver av norsk oppdrettslaks og ulike typer skalldyr tilgjengelig i Norge, og analyserte dem for en rekke næringsstoffer. Resultatene viste at sjømat generelt sett inneholder høye nivåer av marine omega-3 fettsyrer, protein, vitamin B12, jod og selen. Samtidig så vi en betydelig variasjon i næringssammensetningen, både mellom arter, innenfor samme art, mellom ulike kutt, vev, prosesseringsmetoder og over tid. For eksempel viste analysene at næringsinnholdet i norsk oppdrettslaks har endret seg betydelig over en periode på 15 år (2005–2020), med en markant nedgang i de marine omega-3 fettsyrene som den mest fremtredende endringen. Vi fant også store forskjeller mellom næringsinnholdet i brunmat og hvitt kjøtt hos krepsdyr, samt at skalldyr generelt ikke er en god kilde til vitamin K.

Sjømat har et betydelig potensial til å bidra med en lang rekke næringsstoffer som er viktige for god helse. Å inkludere et variert utvalg av sjømat som en del av et balansert kosthold er viktig for å sikre et allsidig næringsinntak. Dataene i denne avhandlingen gir verdifull innsikt i det store mangfoldet av sjømat som er tilgjengelig, og fremhever både variasjoner og likheter i næringsinnhold mellom ulike arter.

jente i blå strikkejakke foran en gul dør
Amalie. Foto: Christine Fagerbakke/Havforskningsinstituttet

Personalia

Amalie Moxness Reksten (f. 1994, Bergen) er utdannet klinisk ernæringsfysiolog, med bachelor i human ernæring (2016) og mastergrad i klinisk ernæring (2019) fra Universitetet i Bergen.

Doktorgradsarbeidet har blitt gjennomført ved Havforskningsinstituttet, avdeling Sjømat og ernæring, og utgår fra Institutt fra biomedisin ved Universitetet i Bergen.
Hovedveileder har vært dr. Lisbeth Dahl, biveiledere har vært dr. Lise Madsen, dr. Inger Aakre og professor Livar Frøyland.

Disputas og prøveforelesning 

Prøveforelesningen holdes onsdag 4.12.24 kl. 13.15–14.15 på HUS – auditorium Glasblokkane.
Oppgitt emne: "The future global role of marine food in a sustainable human diet".

Disputasen holdes torsdag 5.12.24 kl. 10.15–13.00 på HUS – Sentralblokka, Stort auditorium.

Opponenter
1. opponent: seniorforsker Jette Jakobsen, Danmarks Tekniske Universitet  
2. opponent: førsteamanuensis Frode Slinde, Göteborgs Universitet
Komitéleder: professor Thorkild Tylleskjär, Universitet i Bergen 
Disputasleder: professor Jutta Dierkes, Universitet i Bergen 

 

Både prøveforelesningen og disputasen er åpen for alle interesserte.