Gå til hovedinnhold

Jakten på sykdommer i skjell


Mytilus edulis

Blåskjell i Hardangerfjorden

Fotograf: Arnbjørg Aagesen / Havforskningsinstituttet

Mats Bøgwald disputerer 25. mars 2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The protistan parasite Marteilia pararefringens (Paramyxida) in bivalves and its distribution along the Norwegian coast".

Parasitten Marteilia pararefringens forårsaker sykdommen marteiliose hos blåskjell. Etter det første – og overraskende – funnet av parasitten fra en østerspoll i 2016, har M. pararefringens blitt påvist flere steder, fra Kristiansand til Sognefjorden. Den ser ut til å forårsake stor dødelighet i enkelte blåskjellbestander, mens i andre har den liten effekt. Parasitten kan smitte alle generasjoner og alle blåskjellarter som vi finner langs kysten. Parasitten trenger minst én mellomvert for å kunne smitte nye blåskjell, og resultatene våre tyder på at hoppekreps i brakkvannsområder kan være mellomverter. Basert på studier fra Europa har man antatt at M. pararefringens også er smittsom for flatøsters, men vår forskning viser at østers ikke er mottakelig.

I Norge har man overvåket for sykdommen marteiliose, forårsaket av parasitten Marteilia refringens, siden 1995. M. refringens er nært beslektet med M. pararefringens, og disse var ansett som samme art fra 2007 til 2018. Etter at disse parasittene ble delt i to arter igjen, ble M. pararefringens fjernet fra listen over meldepliktige sykdommer og blåskjell fjernet som mottakelig vert for M. refringens. Fjerning av M. pararefringens fra listen av meldepliktige sykdommer kan få store konsekvenser for blåskjellene våre, da man mister oversikt over parasittens videre utbredelse og spredning. Vi anbefaler derfor en nasjonal listeføring av M. pararefringens, og en videre kartlegging og overvåking.

Ph.d.-prosjektet har utnyttet østerspoller som feltlaboratorier for å bedre forstå parasittens påvirkning på skjell. Men det er fortsatt flere uløste mysterier: Er M. pararefringens en naturlig del av faunaen vår, eller har den kommet fra utlandet? Hva er dens mellomverter og hvor overvintrer den? Hvor stort spredningspotensial har den? Svar på disse spørsmålene vil gjøre det mulig å overvåke parasitten mer effektivt og forstå hvilke konsekvenser den kan ha på ville og oppdrettede skjell i fremtiden.

pressebilde av Mats Bøgwald
Mats Bøgwald. Foto: Stein A. Bøgwald

Personalia

Mats Bøgwald er fiskehelsebiolog som i de siste årene har jobbet som inspektør i Mattilsynet og forsker på Havforskningsinstituttet. Han har fordypet seg innen histopatologi og skjellhelse for å undersøke helsestatus hos norske skjellbestander. Doktorgradsarbeidet har blitt gjennomført ved Havforskningsinstituttet, avdeling Smittespredning og sykdom, med Stein Mortensen som hovedveileder.

Disputas 25. mars kl. 12.00

Sted: UiB, Auditorium A, Allégaten 66, Bergen 

Bedømmelseskomité

  • Isabelle Arzul, Ifremer, La Tremblade, Frankrike
  • Kjetil Korsnes, Nord universitet, Bodø
  • Pablo Balseiro Vigo, UiB
     
  • Komitéleder: Professor emeritus Harald Kryvi, UiB

Prøveforelesning 14. mars kl. 10.15

Sted: Lille auditorium, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt 55, Bergen 

Tittel: Impact of notifiable diseases in shellfish aquaculture in Norway. Surveillance and Management

Bedømmelseskomité

  • Pablo Balseiro Vigo
  • Aina-Cathrine Øvergård
  • Hege Hellberg

Forelesningene er åpne for alle interesserte.