Periode | 01. august 2019 - 31. mai 2022 |
---|---|
Finansiert av | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) |
Partnere | Veterinærinstituttet, Nord Universitetet, Nofima, STIM, Åkerblå, Labora, Marin Helse |
Av vel 300 millioner laksesmolt som blir satt ut i merdene årlig, dør ca. hver 6. fisk før de blir slakteklare. Selv om overlevelsen de første månedene etter utsett i sjøen har bedret seg de siste årene, ser vi dessverre en økning i dødelighet av større og eldre fisk, hovedsakelig relatert til termisk og mekanisk lusebehandling.
Oppdretterne rapporterer dødelighet til myndighetene månedlig slik at vi har god oversikt over når i produksjonsperioden fisken dør, men årsaken til dødeligheten blir ikke rapportert. Det er rimelig å anta at fisk som dør har opplevd kortere eller lengre perioder med dårlig velferd før de døde. Det er også godt kjent at oppdrettsfisk kan ha en rekke velferdsproblemer som bakterie- og virusinfeksjoner, parasittangrep, sår og skader fra håndtering, deformasjoner, og at de periodevis blir utsatt for et oppdrettsmiljø og prosedyrer som fører til høyt stressnivå og gir dårlig velferd.
I dag er det ikke krav om rapportering om velferdstilstanden og de faktorer som påvirker velferden i anleggene, og det finnes heller ingen standardisert metode for registrering og vurdering av fiskevelferd. Dette begrenser i hvilken grad en kan tallfeste, finne årsaker og skjønne sammenhenger bak velferdsproblemene og gjøre strategiske og praktiske forbedringer. Det begrenser også i hvilken grad det er mulig å ha en god oversikt over fiskevelferden i norske oppdrettsanlegg.
Publisert: 02.07.2020 Oppdatert: 16.06.2022