Gå til hovedinnhold

Prosjekt: PELAGIC

Nærbilde av raudåte

Raudåte (Calanus finmarchicus) er blant de mest tallrike artene av dyreplankton i norske havområder, og en viktig matkilde for pelagisk fisk som sild, brisling, makrell og lodde. Foto: Terje van der Meeren/HI

Periode 01. august 2023 - 31. juli 2027
Finansiert av Forskningsrådet (Forskerprosjekt for unge talenter)
Partnere Universitetet i Bergen (UiB), Institut for akvatiske ressourcer (DTU Aqua)
Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet

PELAGIC – Plankton size and planktivore competition along the Norwegian coast and fjords: ecological implications of warmer and darker waters.

Kystvann er noen av de mest produktive marine økosystemer. Med klimaendringene blir kystvann varmere og mørkere, og det er uklart hva de økologiske konsekvensene vil bli. I PELAGIC prosjektet vil vi studere hvordan beitegrunnlaget til den pelagiske fisken (sild, brisling, makrell m.fl.) vil kunne endres som følge av disse to klimapåvirkningene.

Pelagisk fisk bruker primært synet i jakten etter mat, og størrelsen og synligheten på byttedyr (dyreplankton) kan være viktigere enn selve mengden byttedyr for et effektivt fødeinntak. Både oppvarming og formørking forventes å påvirke størrelsesstrukturen i planktonsamfunnene, som har kort livssyklus og responderer raskt på endringer i miljøet. I prosjektet vil vi studere historiske planktonprøver ved hjelp av ny teknologi samt videreutvikle en økosystemmodell, for å øke forståelsen for hvordan temperatur og lysforhold påvirker størrelsen i planktonsamfunnene langs norskekysten – både historisk og i et fremtidsperspektiv. Hvis fisken blir dårligere til å utnytte beitegrunnlaget kan dette gi et fortrinn for geléplankton (maneter) som ikke er avhengig av lys og planktonstørrelse i jakten etter mat. Vi vil derfor også se nærmere på konkurranseforholdet mellom fisk og geléplankton i utvalgte fjorder og mulighetene for et regimeskifte mot mer maneter og mindre fisk i fremtiden.