– Det er bare helt naturlig at NIFES nå har gått inn som partner i Arctic Frontiers fordi norsk sjømat eksporteres over hele verden. NIFES er Norges analyse-, forsknings- og kompetanseinstitutt innenfor fiskeernæring og trygg og sunn sjømat. Norge fisker og oppdretter store mengder sjømat i arktiske farvann, og selger den som sunn og trygg mat fra kaldt, rent hav, sier Ole Arve Misund, direktør ved NIFES.
– Og mulighetene i våre nordlige farvann er hovedtema på årets konferanse, så det er relevant at vi deltar, legger han til.
Tirsdag 24. januar arrangerer NIFES et sidearrangement med temaet « bærekraftig sjømat i relasjon til nok og ernæringsrik mat.» Noen av temaene som skal diskuteres er hvordan man kan øke produksjonen av sjømat, inkludert fra Arktis, og samtidig bevare det marine økosystemet.
– Arktis er et nytt og stort område som skal forvaltes, og det er derfor en naturlig plass å fronte hvordan sjømaten kan bidra til både nok og ernæringssrik mat i fremtiden, sier Livar Frøyland, forskningsdirektør ved NIFES.
Isen trekker seg stadig tilbake i Arktis, og åpner opp for både nye arter og nye muligheter i området.
– Det å kunne dokumentere om sjømaten er trygg og sunn er viktig for å bidra til videre næringsutvikling i nordområdene. Og her har NIFES en viktig rolle, sier Frøyland.
Arctic Frontiers er en internasjonal konferanse med fokus på bærekraftig utvikling i Arktis. Hvert år i januar møtes rundt 1400 representanter fra forskning, næringsliv og politikk i Tromsø for å diskutere problemstillinger rundt utviklingen i nordområdene.
Arctic Frontiers 2017 arrangeres i Tromsø fra 22 – 27. januar, og har fått tittelen «White space- blue future.»