Gå til hovedinnhold

NIFES lanserer ny og forbedret Sjømatdata


makrell3

Foto: Eivind Senneset

Hva inneholder egentlig norsk sjømat? Det kan du nå finne ut av selv i Sjømatdata.

I dag lanserer NIFES en ny versjon av Sjømatdata. Dette er en database der man kan finne innhold av uønskede stoffer og næringsstoffer i fisk og fiskeprodukter fra Norge. Databasen inneholder gjennomsnittstall tilbake fra 2006.

– Dette viser hva NIFES driver med og hva som er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt, nemlig å fremskaffe kunnskap om hva sjømaten inneholder og formidle det til forbrukerne, sier NIFES-direktør Ole Arve Misund.

«Innholdsdeklarasjon»

Sjømatdata vil være en informasjonskilde om fisk og sjømat, forteller Misund.

– På melk og andre produkter du finner i butikken kan du se hva de inneholder, men det kan du ikke på fisken du kjøper.I Sjømatdata kan du søke opp innholdet i fisken, sier han.

Lurer du for eksempel på hvilken fiskeart som har mest omega-3? Eller hvor mye kvikksølv det er i torsk? Og hvordan har egentlig nivåene av ulike miljøgifter i norsk oppdrettslaks utviklet seg de siste ti årene? Dette er bare noe av det du kan finne ut med Sjømatdata.

Levende verktøy

Versjonen av Sjømatdata som nå lanseres er en ny og mer brukervennlig variant i forhold til den gamle versjonen. Den kanskje viktigste forbedringen er at Sjømatdata nå er koblet til NIFES sitt eget system for laboratoriedata. Dermed vil det automatisk komme nye og oppdaterte tall når det kommer nye tall fra overvåkningen av norsk sjømat.

– Sjømatdata vil være under konstant utvikling. I dag inkluderer den de viktigste artene, men det finnes mange arter som foreløpig ikke er med i Sjømatdata, så det vil være et kontinuerlig utviklingsarbeid i årene som kommer, sier Misund.

Slik bruker du Sjømatdata:

  1. Trykk på Sjømatdata på nifes.no eller gå direkte til https://sjomatdata.nifes.no .
  2. Søk etter den sjømaten eller det stoffet du vil vite mer om i søkefeltet. Eventuelt kan du finne dem i menyen under søkefeltet. Er du bare interessert i én type sjømat eller ett stoff, trykker du bare på navnet, og så kommer du til informasjonen.
  3. Hvis du vil sammenligne flere arter eller flere stoffer, trykker du på «Legg til». Når du har funnet det du vil sammenlikne, trykker du på «Utfør sammenlikning».