Gå til hovedinnhold

Statsministeren døper forskningsfartøyet "Dr. Fridtjof Nansen"


Forskningsfartøyet Dr

Forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen.

Fredag 24. mars døper statsminister Erna Solberg det nye havforskningsfartøyet «Dr. Fridtjof Nansen» på Akershus kai i Oslo. Fartøyet er utstyrt med det ypperste av norsk teknologi. Det blir sentralt i Nansenprogrammet, som i mer enn 40 år har bidratt til havforskning og bærekraftig fiskeriforvaltning for land i Afrika og Asia. 

Statsministeren blir gudmor for skipet. Til stede er også utenriksminister Børge Brende og klima- og miljøminister Vidar Helgesen sammen med havforskningsdirektør Sissel Rogne og en rekke ministre fra samarbeidslandene i Nansenprogrammet. 
 
Dåpsarrangementet holdes på Akershus kai (cruiseterminalen). Kl. 10 holdes en presentasjon av båten og Nansenprogrammet som også er åpent for media.
 
Selve dåpen skjer kl. 12.15 (oppmøte senest kl. 11.50).
Seremonien streames her: 
 
 
Generaldirektøren for FAO, Jose Graziano da Silva, og fiskeriministrene fra Ghana og Namibia vil være til stede, i tillegg til havforskningsdirektører og fiskeridirektører fra en rekke afrikanske og asiatiske land som deltar i Nansenprogrammet.
Torsdag 23. mars vil det bli arrangert en havkonferanse på samme sted med norske og internasjonale forskere. Det er åpent for media.
 
«Dr. Fridtjof Nansen» er bygget på det spanske verftet Astilleros Gondan Shipyard. Byggekostnaden er 550 millioner kroner, og fartøyet er levert på tid og budsjett. Norad står som eier og Havforskningsinstituttet driver fartøyet. I tillegg gir instituttet opplæring til lokale havforskere om bord, og er ansvarlig for det vitenskapelige programmet.
 
Bistandsprogrammet administreres av FAO og har som formål å bistå utviklingsland med å kartlegge egne fiskeribestander og utvikle en økosystembasert fiskeriforvaltning. Det nye fartøyet erstatter to foregående forskningsfartøy med samme navn. Disse har bistått over 60 utviklingsland siden 1975, og bidratt til å bedre en rekke lands matsikkerhet gjennom å utvikle en mer bærekraftig fiskeriforvaltning. Første tokt går ut fra Casablanca i mai. Det nye fartøyet vil også gi økte muligheter for klima- og miljørelatert havforskning.
 
Fiskebåt på Comorene

Fiskebåt på Comorene

Foto: Kathrine Michalsen