Villsvinfisken har et langt og spisst munnparti, som minner om snuten til et villsvin.
Foto: Rupert WienerroitherPublisert: 06.03.2017 Oppdatert: 24.11.2017
Det internasjonale toktet kjøres i første (Q1) og tredje kvartal (Q3) i hele Nordsjøen. I år var Havforskningsinstituttets to forskningsskip «G.O. Sars» og «Johan Hjort» opptatt på annet hold, og valget falt på «Cefas Endeavour», som tilhørere det engelske instituttet Cefas (Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science).
Underveis blir det samlet inn data på fisk (bunnfisk, pelagisk fisk, larver og egg), blekksprut, bunndyr og hydrografi. Havforskningsinstituttet gjennomførte 40 bunnhal og 83 planktonhal. Til tross for dårlige værforhold de første dagene, gikk toktet etter planen. Nå gjenstår en god del alderslesing, datahåndtering og etterarbeid, forteller Rupert Wienerroither, som er en av toktlederne på IBTS.
Det er for tidlig å si noe om resultatene fra toktet; de skal være klare til 18. mars. Rupert Wienerroither deler imidlertid noen inntrykk uten «sperrefrist». Blant annet fikk de mange 6–8 cm store individer av den nærmest tropisk utseende villsvinfisken. Navnet kommer fra det lange, tilspissete munnpartiet som kan minne om snuten på et villsvin.
– Det er ikke uvanlig å få denne lille karen i den nordlige Nordsjøen, men det er første gang vi har sett mange og så spredt over hele området. Vi vet ikke hva som er grunnen. Kanskje er det normale forekomster igjen til neste år, forteller Rupert Wienerroither.
Villsvinfisken har et langt og spisst munnparti, som minner om snuten til et villsvin.
Foto: Rupert WienerroitherSiden 2011 har IBTS-toktet kartlagt marint avfall i Nordsjøen. Det er registrert store mengder, og som i havet ellers er størstedelen plastavfall. Wienerroither og kollegaene fikk om bord en torsk – en fem år gammel hunnfisk på 74 cm og 4,5 kg – med plagsomme skader forårsaket av plast.
– Torsken har nok satt seg fast i et fiskegarn for en god stund siden, og så har nylontråden vokst inn i kjøttet. Vi så en del betennelser, men hunnfisken var likevel i god kondisjon og gjorde seg klar til gyting, sier Wienerrother.
Denne torsken var gyteklar og i relativt god kondisjon til tross for at den hadde svømt en stund med nylontråd i fiskekjøttet.
Foto: Rupert Wienerroither