NIFES har vært prosjektleder for FINS-prosjektet, som har hatt som mål å dokumentere mulige effekter av mager og feit fisk på fedme og diabetes type 2, og på mental helse, læring, konsentrasjon og hukommelse hos barn og voksne.
Prosjektet er tverrfaglig og er inndelt i to hovedtema: metabolsk helse og mental helse. Hele prosjektet består av seks arbeidspakker.
Vil presentere arbeid og resultater
FINS-prosjektet har gitt mange interessante resultater, og det har blitt publisert en rekke vitenskapelige artikler. På avslutningsseminaret vil forskerne som har vært ansvarlige for de forskjellige delene presentere arbeid og resultater fra prosjektet.
– FINS-studien er unik blant annet fordi vi har sett på fiskemåltidet som en helhet, og ikke bare på enkeltstoffer som omega-3 og vitamin D, sier Jannike Øyen, forsker ved NIFES og prosjektleder for FINS.
Øyen har vært ansvarlig for barnehagestudien, som er én av to store spiseforsøk som NIFES har vært ansvarlige for. I barnehagestudien deltok 232 barn mellom fire og seks år fra 13 forskjellige barnehager i Bergen.
– Det er den største studien av sitt slag der man har gitt fisk til barn, og deretter målt effektene av det, sier Øyen.
Veien videre
FINS-prosjektet startet i 2013, og er en av de største satsingene på helseeffekter av sjømat og helse i Norge med et budsjett på 70 millioner kroner.
– På seminaret vil vi presentere resultater og erfaringer, og i tillegg snakke litt om hva som er veien videre, sier Øyen.
Seminaret er åpent for alle og foregår på Clarion hotel Bergen Airport den 25. oktober.
Meld deg på innen 12. oktober ved å sende en e-post til: FINS_FHF@nifes.no