Gå til hovedinnhold

«G.O. Sars» ferdig i søket etter omkomne


G

Sysselmannen på Svalbard har frigitt «G.O. Sars» (midt i bildet) fra oppdraget med å lete etter omkomne etter helikopterstyrten på Svalbard.

Fotograf: Sysselmannen på Svalbard

Sysselmannen på Svalbard har frigitt «G.O. Sars fra oppdraget med å lete etter omkomne etter helikopterstyrten på Svalbard.

– Båt og mannskap har bistått oss på en utmerket måte, og vi er svært takknemlige, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Torsdag 26. oktober styrta et russisk helikopter like utenfor Heerodden på Svalbard. Helikopteret var på veg fra Pyramiden til Barentsburg, og det var åtte personer om bord. En av dem ble funnet omkommet, og Sysselmannen driver fortsatt søk etter de sju andre.

Uvurderlig nytte

«G.O. Sars» ble avgitt til Sysselmannen den 27. oktober, og har deltatt i rednings- og søkearbeidet fram til i ettermiddag. Blant annet var det «G.O. Sars» som lokaliserte og fant det havarerte helikopteret.

– Innsatsen til «G.O. Sars» har vært til uvurderlig nytte, og vi er svært glade for at Havforskningsinstituttet var fleksibel og stilte denne viktige ressursen til disposisjon for oss, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

– Vi er også veldig takknemlig for at mannskapet har stilt opp i et krevende arbeid, et arbeid som er svært annerledes fra det de holder på med til daglig, sier hun.

Direktøren takker

– Jeg sier tusen takk til mannskapet som har stått på i en vanskelig situasjon, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne.

– Det skulle bare mangle at vi ikke skulle stille opp i en slik situasjon. Jeg tror også at dette ikke bare var viktig for russerne, men også for Norge som nasjon er det viktig at vi viser samhold i slike situasjoner, sier hun.

«G.O. Sars» var på tokt for Mareano da fartøyet ble bedt om delta i rednings- og søkeoperasjonen. Denne jobben skal nå tas opp igjen, men Rogne legger ikke skjul på at tapet av toktdøgn har skapt en del problemer for Havforskninga.

– Dette skal vi finne ut av, og vi skal løse dette på best mulig måte, sier hun.

Til Longyearbyen

Sjefen for Havforskningsinstituttets rederiavdeling, Per Nieuwejaar, sier «G.O Sars» i første omgang skal gå til Longyearbyen.

– Mannskapet skal få en velfortjent hvil. I tillegg kommer det toktpersonell til Svalbard i løpet av tirsdag, og vi regner med at båt, mannskap og forskningspersonell er klare til å gjenoppta Mareano-toktet i løpet av onsdag, sier han.