Publisert: 15.12.2017
Norske elver har noen av verdens viktigste gyteområder for laks (Salmo salar). Gjennom omfattende forskning vet vi mye om laksens liv på gyte- og oppvekstområdene i elvene og om hvordan den påvirkes i kystsonen, men mindre om hva som påvirker laksens vekst og overlevelse i havet.
Nå skal forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), UiT Norges arktiske universitet, Havforskningsinstituttet, UNI Research AS og Rådgivende Biologer AS, i tillegg til en rekke internasjonale partnere, finne ut mer om hva villaksen gjør i havet og hva den utsettes for.
Prosjektet er tildelt 21 millioner kroner av Forskningsrådet. Prosjektpartnerne stiller også med egne midler, og totalbudsjettet er på over 36 millioner kroner.
– Alle prosjektpartnerne er gode på hvert sitt felt. I prosjektet forener vi metoder, data og infrastruktur for å øke forståelsen av hva som påvirker villaksens vekst og overlevelse i havet, sier Eva Thorstad i NINA som er prosjektleder.
– Havforskningsinstituttet kobler på vår kompetanse på oseanografi og dynamikk i havøkosystemer, og ekspertise på plankton og de store pelagiske fiskebestandene i havet, forteller Vidar Wennevik i HI.
– Vi ser fram til å utnytte ny spennende merketeknologi til å avsløre laksens vandringer, sier Audun Rikardsen ved UiT.
Prosjektet heter Atlantic Salmon at Sea - factors affecting their growth and survival (SeaSalar).
Ifølge en pressemelding fra Forskningsrådet ble prosjektsøknaden evaluert av fire eksterne eksperter og vurdert til å være særdeles sterkt og ha et stort potensial for å bringe fram ny og viktig kunnskap.