Toktleder Bjørn Krafft i mob-båt utenfor King George Island - den største øyen i øygruppen Sør-Shetlandsøyene.
Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIPingvinene forskerne såg på ferden fra skipet tilhører to forskjellige arter, adeliepingvin med svart nebb, og bøylepingvin med rødt.
Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIToktleder Bjørn Krafft sikter på hvalen - for å få skyte inn en pil som enten tar spekkprøve eller fester en satelittsender på hvalen. Spekkprøven faller av og blir plukket opp igjen av forskerne. Da kan de få en DNA-prøve, og lese av alder og kjønn. Satelittsenderen vil spore hvalens bevegelser. På denne turen observerte forskerne knølhval, finnhval og blåhval.
Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIKronprins Haakon med de mektige fjellene på Sør-Shetlandsøyene i bakgrunnen.
Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIForskerne så tre ulike slags hvaler på den korte turen ut fra forskningsfartøyet; knølhval, finnhval og blåhval.
Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIDe små husene foran isbreen er lager for en av stasjonene på King Georges Island. Lengre inne på øya er det flere stasjoner, for eksempel har både Brasil og Sør-Korea stasjoner her.
Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIPublisert: 18.01.2019 Oppdatert: 21.01.2019
Forskningsfartøyet Kronprins Haakon er på vei mot Antarktis.
I seks uker skal fartøyet og dets mange forskere om bord holde til i Sørishavet og Antarktis.
Hovedfokuset under toktet er krill og alle dyrene som er avhengig av det lille krepsdyret.
Studiene som skal foregå er mange. Satellittmerking på pingviner, sel og hval skal kartlegge beiteområdet til dyrene.
Selv om det er krillen som har hovedrollen, skal hele økosystemet kartlegges. Alt i fra EDna-testing av vannprøver til akustikkmålinger langs havbunnen.
Med på toktet er også Oda Linnea Brekke Iden (20) som dokumenterer toktet for HI. På Facebook og Instagram kan du følge forskningsfartøyets reise på emneknaggen #OdaiAntarktis.
I bildegalleriet øverst får du noen smakebiter på hva forskerne holder på med i det sørlige isødet.