Gå til hovedinnhold

Viste frem «Kronprins Haakon» på Chiles sørspiss


OLBI 190109 6552

Nå legger «Kronprins Haakon» ut på tokt i Sørishavet. Før avreise fikk chilenske myndigheter, forskere og presse omvisning på båten. Blant dem som gjerne ville se nærmere på fartøyet var også Norges ambassadør til Chile, Beate Stirø.

— Jeg er virkelig imponert over dette forskningsfartøyet. Det er en helt ny teknologi og imponerende hva man kan undersøke og studere ved bruk av teknologien om bord. Dette er helt banebrytende, sa ambassadøren etter omvisningen. 


Utdanningsministeren for den antarktiske provinsen i Chile, Nelson Cárcamo, (til venstre) i samtale med Norges ambassadør til Chile, Beate Stirø(Foto: Oda Linnea Brekke Iden / Havforskningsinstituttet)

«Kronprins Haakon» satte kursen sørover fra Bergen 1. desember i fjor og har brukt godt over en måned på å krysse Atlanterhavet. 

I dag, torsdag, går det nye, isgående forskningsfartøyet fra kai i Punta Arenas helt sør i Chile og setter kursen mot Sørishavet.   

(Les mer om toktet.)

"Kronprins Haakon" til kai i Punta Arenas, Chile. (Foto: Oda Linnea Brekke Iden / Havforskningsinstituttet)

På pressekonferansen om bord som ble holdt på engelsk og spansk fortalte blant andre chilenske forskere som skal være med på toktet om arbeidet de skal utføre. De synes båten byr på fantastiske muligheter. 

Foruten den norske ambassadøren var chilensk presse og representanter for de regionale myndighetene til stede på omvisningen, med utdanningsministeren for den antarktiske provinsen i Chile, Nelson Cárcamo, i spissen. Etter informasjon om fartøy og tokt, fikk de besøkende en omvisning på forskningsfartøyet. 


Toktleder Bjørn Krafft intervjues av chilensk presse. (Foto: Oda Linnea Brekke Iden / Havforskningsinstituttet)

- Norge og Chile samarbeider godt om antarktisspørsmål og har over årene utviklet et tett samarbeid om miljøutfordringer, fiskeriforvaltning og klima i Sørishavet. Denne ekspedisjonen er nok et eksempel på de gode forbindelsene som eksisterer mellom våre to land på de områdene, sa ambassadør Stirø.  

Det er 11 år siden Havforskningsinstituttet var på tokt i Sørishavet med eget fartøy, da med «G.O. Sars».