Publisert: 06.05.2019
Det er myndighetenes system for forvaltning av havbruksnæringen, og skal beregne i hvilken grad lakselus påvirker den ville laksesmolten som nå er i startfasen på beitevandringen fra elvene og ut i havet.
– Overvåkingen er også viktig for å kartlegge omfanget av lakselus på både sjøørret og sjørøye, forteller prosjektansvarlig Rune Nilsen.
Overvåkingen skal dekke alle 13 produksjonsområdene i Trafikklyssystemet og strekker seg fra Sørlandet til Finnmark, men starter noe senere i nord.
Les også: – Å hindre lakselus er en forutsetning for at næringen skal vokse (kronikk)
– Smoltutvandringen starter tidligere i sør enn i nord. Derfor har vi tilpasset oppstarten i de ulike landsdelene til det. Overvåkingen pågår fram til starten av august, sier Nilsen.
Foreløpige resultater fra overvåkingen presenteres i første halvdel av juni.
I løpet av høsten blir alle resultater presentert i en sluttrapport ,som videre blir benyttet i rådgivningen HI gjør i forbindelse med Trafikklyssystemet.
For å få best mulig datagrunnlag, bruker forskerne flere ulike metoder når de overvåker lusa:
– Ved hjelp av modellen kan vi få oversikt over hvor mye lus det er langs hele kysten hver eneste uke, og ikke bare i de områdene vi fysisk undersøker, forteller Nilsen.
I år er første gangen Trafikklyssystemet skal regulere havbruksnæringen i produksjonsområdene.
– Overvåkingen av lakselus på vill laksefisk har vel derfor aldri vært viktigere. Vi har forberedt oss ekstra godt denne gangen, fortsetter Nilsen. – Vi har optimalisert metodikken, og vi har økt innsatsen ytterligere på utvandrende laks for å sikre gode data.
– Den tidlige våren i Sør-Norge kan ha resultert i en tidlig utvandring av laksesmolt. Det er bra i forhold til lus da smittepresset ofte øker utover sommeren, avslutter prosjektlederen.