Gå til hovedinnhold

Insekter og havets helse


Sissel Horisont MetteMila

Havforskningsdirektør Sissel Rogne på scena på klimakonferansen Horisont onsdag. Foto: Mette Milla/Forskningsrådet

Hvordan bruker vi kunnskap, ressurser og teknologi på beste måte når vi nå er i ferd med å nå klodens tåleevne?, spør arrangørene av klimakonferansen Horisont i Oslo i dag, 20. mars. Å bruke insekter som laksefôr er et av svarene fra HI. Flere innspill kom fra havforskingsdirektør Sissel Rogne som innledet under tema «Havets Helse: Det må handles nå». 

- Vi har fått kniven på strupen, skriver Norges forskningsråd og Aftenposten når de inviterer til konferansen «Horisont - forskning som redder verden». De viser til FNs klimarapport om klodens tålegrense. 

Konferansen skal være Forskningsrådets største møteplass for næringsliv, offentlig sektor og forskere.

Blant tema er hvordan vi både kan nå bærekraftsmålene og holde oss innenfor planetens tålegrenser, om det er mulig å bringe til veie sunn mat både for mennesker og for kloden, og om kunstig intelligens kan bidra.

Et annet punkt på programmet er forskningsprosjekter som gir oss et blikk inn i en grønnere fremtid. Programleder Erik-Jan Lock viser frem et eksempel på dette. Utenfor konferansesalen byr han på smakebiter av tørkede insektslarver og insektsmel. Han er med på prosjektet Aquafly som ser på mulighetene til å la innsekter gjøre om avfall til fiskefôr. Smaksprøvene slår godt an hos konferansedeltakerne.

 

Populære smaksprøver! Foto: Kjartan Mæstad.