Publisert: 05.03.2019
Jordens befolkning øker, og spørsmålet er hvordan vi skal brødfø en voksende befolkning. Ved Havforskningsinstituttet (HI) jobber forskere med å finne ut hvordan sjømat kan bidra.
– Det er ikke så mye mer å hente fra tradisjonell villfisk enn det vi gjør i dag, så det er i akvakultur det virkelig store potensialet ligger i fremtiden, sier forskningssjef Erik-Jan Lock.
Halvparten av all fisk vi spiser på verdensbasis kommer fra akvakultur, forteller Lock. Regnet i kilo produseres det mer oppdrettsfisk enn storfekjøtt i verden.
Men hva skal vi fôre fremtidens oppdrettsfisk med?
– Det er ikke mer å hente fra fiskeolje og fiskemel, som gradvis er blitt erstattet av plantemel og planteoljer de siste 20 årene, sier Lock.
Problemet med planteingredienser i fiskefôr er blant annet at det vil kreve mer og mer landareal til dyrking.
– Dette er areal som vi kanskje trenger til å dyrke mat til mennesker. Vi kan ikke øke satsingen på det blå matkammeret ved å måtte dyrke på det grønne, sier forskeren.
Derfor jobber HI-forskere med å finne nye fôrråvarer i havet.
– Vi må dyrke lavest i næringskjeden. Det vil si mikroalger, tang og tare og lavtrofiske dyr som sekkedyr, sier Lock.
Blåskjell er også noe flere HI-forskere jobber med for tiden.
– Det dyrkes blåskjell i dag, men det er mulig å øke volumet enormt, sier Lock.
Insekter i fiskefôr er noe annet HI-forskerne har jobbet med i flere år. Aquafly-prosjektet, som undersøkte om insekter fôret på alger ville fungere i fiskefôr, ble nylig avsluttet. Konklusjonen derfra er at insektmel kan erstatte fiskemel i laksefôret uten at det går ut over fiskens vekst, helse eller smak.
– Insekter har jeg troen på hvis volumet kommer opp, sier Lock.
I februar 2018 tilberedte mesterkokk Christopher Haatuft ved Lysverket i Bergen en laks som hadde spist Aquafly-fôr der fiskemelet var byttet ut med insektmel.
– Det smakte veldig godt, og jeg kjenner ingen forskjell, sa Lock etter å ha vært på smakstestingen.
Mens Aquafly-insektene selv hadde spist alger, jobber HI-forskerne videre med å se om insekter som fôres på organisk avfall også kan være gode råvarer til oppdrettsfôr.
– Mer bærekraftig enn det blir det ikke, sier Lock.
Han skal fortelle mer om temaet tirsdag 5. mars under North Atlantic Seafood Forum, som arrangeres i Bergen.