Gå til hovedinnhold

Dropp kaloritellingen denne påsken – sats heller på å få i deg mange mikronæringsstoff


nifes holmen 01 ServereBlaaskjell Senneset

Det er enkelt å ruste opp immunforsvaret vårt: legg inn litt ekstra variasjon i kostholdet, spis sunn, god mat laget fra bunnen av, skriver Kaja Helvik Skjærven. Foto: Eivind Senneset/Havforskningsinstituttet

Kronikk på forskning.no 8. april: Kos deg med å lage god mat i påsken. Ferske råvarer og hjemmelaget middag kan styrke immunforsvaret ditt.

Hva du spiser kan være avgjørende for hvor godt immunforsvaret ditt fungerer.

Immunforsvarets frontlinje mot invasjon er nemlig avhengig av at du får i deg en spesiell gruppe næringsstoff som kalles mikronæringsstoff. Men ulike matvarer inneholder ulike mikronæringsstoff. Derfor er det viktig å spise variert, bruke ferske råvarer og lage maten fra bunnen.

Immunforsvaret er ditt forsvar mot korona-viruset, og det er avhengig mange typer vitaminer og mineraler. Disse kaller vi samlet for mikronæringsstoffer.

Mikronæringsstoffene gir deg ikke direkte energi, slik som protein, fett og karbohydrater, men de sørger for at du kan utnytte energien.

Viktige prosesser i kroppen kan sammenlignes med en «energimaskin» med mange tannhjul som må smøres. Mikronæringsstoffene er både tannhjul, som for eksempel folat, og smurning, som vitamin B12.

I disse koronatider hjelper det at maskinen vår fungerer, at alle tannhjulene er der og at alle tannhjulene blir smurt. Har du alle mikronæringsstoffene du trenger, vil immunforsvaret ditt kunne mobilisere på alle nivå i møte med et virus.

Kroppen lager fysiske barrierer mot viruset

Immunforsvaret ditt vil først prøve å hindre viruset i å komme inn i kroppens celler.

Det blir dannet fysiske barrierer, både ytterst i huden og i slimet i munn, lunger og gjennom tarmsystemet.

For at denne fysiske barrieren skal fungere, må de kjemiske egenskapene i slimhinnen være smurt med mikronæringsstoffene vitamin A, C, D, E og sink.

Det indre forsvaret prøver å drepe inntrengeren

Samtidig starter også cellene et indre forsvar. De hvite blodcellene må dele seg, utvikle seg og bevege seg, i tillegg danner de en betennelsesreaksjon for å drepe angriperen.

Denne delen av forsvaret er avhengig av en hel rekke mikronæringsstoffer: vitamin A, B6, B12, C, D, og E, sink, jern, selen og magnesium. Immunforsvarets videre maskineri smøres igjen av andre mikronæringsstoffer.

Enkelte av de fungerer også som antioksidanter og beskytter blant annet de hvite blodcellene mot ytterligere stress.

Besteforeldrene våre hadde en god strategi

Fisk og annen sjømat er gode kilder til både selen, jod, vitamin B12 og vitamin D. Vitamin B12 finnes ikke i frukt og grønt, og vi må derfor spise animalske produkter.

Grønne grønnsaker som brokkoli og erter er spesielt rik på folat, mens appelsiner er rike på vitamin C. Jern finnes i kjøtt, leverpostei og kornprodukter. Detaljer om hvilke mikronæringsstoffer som er i sjømat finnes på på sjømatdata, mens matvaretabellen.no har god oversikt over andre råvarer.

Historisk sett, med tanke på mikronæringsstoff status, hadde besteforeldrene våre en bedre strategi. De utnyttet hele dyret bedre enn det vi gjør i dag, da vi foretrekker ferdige fileter.

Levergryte, skreimølje, blodpudding samt ertesuppe kokt på margbein er retter som dekker et bredt spekter av mikronæringsstoff. De rettene kan dessverre ikke pasta, skinke, grandis, taco, kylling eller fiskekaker måle seg med. Varierer du tilbehøret, hjelper det noe.

Variert påskemat anbefales

Sjømat som blåskjell, lyr, sild, rogn og brisling kan gi deg en boost av flere viktige mikronæringsstoff.

Matvaretabellen viser videre at belgfrukter som erter og bønner, viltkjøtt og annet rødt kjøtt, rosenkål, grønnkål, paprika, samt forskjellige typer grovt mel, nøtter, bær og frø er viktige ingredienser.

Faktisk vil mørk sjokoladeiskake tilsatt appelsinskall laget på paranøttbunn også kunne gi deg mange viktige mikronæringsstoff.

Kosttilskudd kan gi deg for mye og for lite

I Norge er vi gode på å spise sunt og variert, og ikke altfor mye junk food.

Det er ganske sjelden at nordmenn mangler mikronæringsstoff, men det skjer. Dette kalles for «hidden hunger» på fagspråket. Dette er ikke vanlig sult som føles i magen, men det er mangel på mikronæringsstoff. Da mangler kroppen et viktig tannhjul, eller en vesentlig smurning av systemet, og da må du endre kostholdet. For dem som av ulike grunner ikke kan spise variert kosthold er kosttilskudd viktig. Dette bør avklares med lege slik at man velger riktig tilskudd.

Et variert kosthold gir kroppen tilgang til de ulike mikronæringsstoffene i sin naturlige form, og da er ikke fare for at du får i deg for mye. Satser du på kosttilskudd, så kan du få for mye av enkelte mikronæringsstoff, mens andre mangler.

Heldigvis kan vi ruste opp immunforsvaret vårt enkelt: legg inn litt ekstra variasjon i kostholdet, spis sunn, god mat laget fra bunnen av.

Ikke tell kalorier, tell heller hvor mange forskjellige mikronæringsstoff du kan få i deg. Ha en smakfull hjemmepåske!