Publisert: 15.12.2020 Oppdatert: 16.12.2020
– Vi mener søknaden om utslippstillatelse fra Sydvaranger Drift AS har klare mangler og feil, sier HI-forsker André Marcel Bienfait.
HI har nylig kommet med en høringsuttalelse i saken.
– Før man i det hele tatt kan vurdere en utslippstillatelse for dette prosjektet, er det en rekke feil og mangler i søknaden som må rettes opp i. Kort fortalt, så trenger vi mer kunnskap og kartlegging om hva selskapet faktisk vil slippe ut i fjorden, og hvordan det vil påvirke fisk og bunndyr som lever der, forklarer Bienfait.
Finpartiklet avfall kan spres med havstrømmer, og påvirke et mye større område enn selve utslippsstedet.
I søknaden har selskapet brukt en spredningsmodell som ikke holder mål, ifølge forskerne.
Strømningene som er lagt inn, er bare tidevann og ferskvannsavrenning, ingen andre havstrømmer er med, og det er urealistisk. I tillegg er partikkelstørrelsesfordelingen svært forenklet.
– Dette fører til at modellen grovt underestimerer hvor mye og langt partikler vil spre seg i vannet, sier HI-forskeren.
Selskapet søker om å bruke de kjemiske stoffene polyakrylamid og polydiallyldimetylammonium klorid, markedsført som Magnafloc 10 og LT38.
I gruvedrift bruker man såkalte flokkuleringsmidler for å binde partikler sammen.
Men utslipp av disse kjemikaliene uroer forskerne.
– Vi vet ikke nok om hvordan disse kjemikaliene påvirker miljøet i fjorden, hvor giftige de er ute i naturen, og i tillegg er vi bekymret for at de har en plast-lignende struktur, altså at de vil virke som mikroplast i naturen.
Forskerne er også bekymret over at selskapet ikke har vurdert utslipp av mikroplast, at det ikke er gjort systematiske undersøkelser av bunndyrlivet i fjorden, og at mulige konsekvenser for fjorden som nasjonal laksefjord ikke er utredet.
HI mener at følgende betingelser bør oppfylles før en utslippstillatelse vurderes for Sydvaranger Drift AS: