Publisert: 24.11.2020 Oppdatert: 17.02.2022
Saken ble først publisert i 2020, og er hentet fram fra arkivet til glede for nye lesere.
Den viktigste rollen til vitamin D er å sørge for at det tas opp nok kalsium i kroppen. Kalsium blir lagret i skjelettet, og dersom det blir for lite av kalsium i blodet, henter kroppen dette fra skjelettet.
Alvorlig mangel på vitamin D kan føre til rakitt hos barn og osteomalasi, en skjelettsykdom, hos voksne.
Men kan vitamin D også beskytte oss mot sykdom? Vår ernæringsforsker Lisbeth Dahl svarer:
– Her er litteraturen ganske delt. Mange studier viser at vitamin D har en gunstig effekt ved akutte luftveisinfeksjoner i nese, hals, svelg og ører. Men omtrent like mange studier viser ikke denne effekten, sier Dahl.
Dahl understreker at det er viktig å få i seg nok av det såkalte solskinnsvitaminet.
– Generelt sett kan vi si at det å ha en god status av alle viktige vitaminer og mineraler gjør oss bedre rustet mot all slags sykdommer.
En dansk studie har vist at vitamin D er veldig viktig for å aktivere T-cellene i immunforsvaret vårt, som har en avgjørende rolle i å bekjempe virus og bakterier. De fant at T-cellene ikke kan virke uten D-vitaminer.
Les mer her: https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/vitamin-d-tar-vare-pa-immunforsvaret/
– God ernæringsstatus er et bra utgangspunkt for at kroppen din skal fungere best mulig, inkludert immunforsvaret vårt, sier Dahl.
De beste kildene til vitamin D er sollys, feit fisk og tran. I tillegg er det også tilsatt vitamin D i margarin, smør og i andre meieri- og melkeprodukter. Med så få kilder er det for mange vanskelig å få nok vitamin D fra kosten.
I sommerhalvåret kan kroppen lage vitamin D i huden ved hjelp av sollys, men om vinteren er ikke solen sterk nok til dette. Derfor er kostholdet avgjørende for vitamin D-nivåene våre om vinteren.
– Her er fisk i en særklasse. Det er ingen andre matvarer som har så mye vitamin D som fisk, sier Dahl.
Det er spesielt de feite artene, som sild, makrell og laks som er de beste kildene til vitamin D.
– Kun 30 gram sild om dagen dekker dagsbehovet vårt. Hvis vi hadde spist sild på brødskiven hver dag, ville dette vært nok, for å sette det på spissen, sier Dahl.
– En middagsporsjon med 150 gram ørret eller kveite vil også dekke dagsbehovet vårt for vitamin D, sier hun.
Helsemyndighetene anbefaler 10 mikrogram med vitamin D per dag for alle mellom 2 og 75 år.
Dersom inntaket av vitamin D-holdige matvarer er lavt, anbefales et daglig tilskudd på 10 mikrogram i vinterhalvåret. For mørkhudede anbefales tilskudd hele året dersom inntak av vitamin D-holdige matvarer er lavt.
– Om sommeren bygger vi opp vitamin D-lagrene våre, og dette kan vi tære på en stund gjennom vinteren. Men dersom man ikke fyller på med nok vitamin D gjennom kostholdet, vil du ha veldig lave nivåer når vi er kommet til mars og april, sier Dahl.
Se mer i sjømatdatabasen på hvilke arter som inneholder mest vitamin D: https://sjomatdata.hi.no/#/substance/1910/-1