Gå til hovedinnhold

Derfor er vitamin D viktig for oss


sild skive 178

Sild er blant de fiskeartene som inneholder mest vitamin D. Kun 30 gram om dagen dekker dagsbehovet vårt. 

Fotograf: Havforskningsinstituttet

Sammen med kalsium sørger vitamin D for at skjelettet blir hardt. Det kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret vårt.

Saken ble først publisert i 2020, og er hentet fram fra arkivet til glede for nye lesere.

Den viktigste rollen til vitamin D er å sørge for at det tas opp nok kalsium i kroppen. Kalsium blir lagret i skjelettet, og dersom det blir for lite av kalsium i blodet, henter kroppen dette fra skjelettet.

Alvorlig mangel på vitamin D kan føre til rakitt hos barn og osteomalasi, en skjelettsykdom, hos voksne.

Men kan vitamin D også beskytte oss mot sykdom? Vår ernæringsforsker Lisbeth Dahl svarer:

– Her er litteraturen ganske delt. Mange studier viser at vitamin D har en gunstig effekt ved akutte luftveisinfeksjoner i nese, hals, svelg og ører. Men omtrent like mange studier viser ikke denne effekten, sier Dahl. 

Gunstig for helsen og immunforsvaret

Dahl understreker at det er viktig å få i seg nok av det såkalte solskinnsvitaminet.

– Generelt sett kan vi si at det å ha en god status av alle viktige vitaminer og mineraler gjør oss bedre rustet mot all slags sykdommer.

En dansk studie har vist at vitamin D er veldig viktig for å aktivere T-cellene i immunforsvaret vårt, som har en avgjørende rolle i å bekjempe virus og bakterier. De fant at T-cellene ikke kan virke uten D-vitaminer.

Les mer her: https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/vitamin-d-tar-vare-pa-immunforsvaret/

– God ernæringsstatus er et bra utgangspunkt for at kroppen din skal fungere best mulig, inkludert immunforsvaret vårt, sier Dahl.

30 gram med sild

De beste kildene til vitamin D er sollys, feit fisk og tran. I tillegg er det også tilsatt vitamin D i margarin, smør og i andre meieri- og melkeprodukter. Med så få kilder er det for mange vanskelig å få nok vitamin D fra kosten.

I sommerhalvåret kan kroppen lage vitamin D i huden ved hjelp av sollys, men om vinteren er ikke solen sterk nok til dette. Derfor er kostholdet avgjørende for vitamin D-nivåene våre om vinteren.

– Her er fisk i en særklasse. Det er ingen andre matvarer som har så mye vitamin D som fisk, sier Dahl.

Det er spesielt de feite artene, som sild, makrell og laks som er de beste kildene til vitamin D.

– Kun 30 gram sild om dagen dekker dagsbehovet vårt. Hvis vi hadde spist sild på brødskiven hver dag, ville dette vært nok, for å sette det på spissen, sier Dahl.

– En middagsporsjon med 150 gram ørret eller kveite vil også dekke dagsbehovet vårt for vitamin D, sier hun.

Hvor mye trenger vi?

Helsemyndighetene anbefaler 10 mikrogram med vitamin D per dag for alle mellom 2 og 75 år.

Dersom inntaket av vitamin D-holdige matvarer er lavt, anbefales et daglig tilskudd på 10 mikrogram i vinterhalvåret. For mørkhudede anbefales tilskudd hele året dersom inntak av vitamin D-holdige matvarer er lavt.

– Om sommeren bygger vi opp vitamin D-lagrene våre, og dette kan vi tære på en stund gjennom vinteren. Men dersom man ikke fyller på med nok vitamin D gjennom kostholdet, vil du ha veldig lave nivåer når vi er kommet til mars og april, sier Dahl.

Se mer i sjømatdatabasen på hvilke arter som inneholder mest vitamin D: https://sjomatdata.hi.no/#/substance/1910/-1