Publisert: 12.11.2020
En pest hun har ventet på.
Det var dykker og fotograf Erling Svensen som nylig kom over den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum. Han dykket på et av sine vanlige steder, Engøyholmen i Stavanger.
– Sjøpungen dekker et stort område fra syv til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, sier han.
For det er det den gjør. Arten danner raskt enorme kolonier og har det med å dekke til andre arter fullstendig.
– Tenk deg en pannekake som du slenger på bakken. Litt sånn ser den ut, sier Svensen.
Den er utbredt i Nederland, Frankrike, Irland og Storbritannia og har trolig sitt opphav i Japan. Arten kan ha kommet til Stavanger nylig.
– Tilfeldigvis ble jeg vist bilder av Didemnum vexillum noen dager tidligere. Derfor lå den framme i hjernebarken min. Men da jeg dykket på Engøyholmen i vår, var den definitivt ikke der, sier Svensen, som dokumenterer turene sine med kamera.
– Denne japanske sjøpungen har stort invasjonspotensial og stor effekt på miljøet, forklarer havforsker Vivian Husa.
Hun leder kartleggingsprosjektet for fremmede arter i sjøen.
– Arten har spredt seg som ild i tørt gress over store deler av verden de siste årene. Vi forventer at den kan skape problemer for blåskjelldyrkere ved å dekke til blåskjellene, og på oppdrettsanlegg ved å gro på nøtene, sier hun.
Gjennom kartleggingsprosjektet har Husa sett etter Didemnum vexillum de siste ti årene. Hun er derfor ikke overrasket over at den nå er bekreftet i norske farvann.
– Stavanger havn har stor båttrafikk. Som mange andre fremmede arter, har den nok haiket hit ved å vokse på skipsskrog, sier forskeren.
Når den først er her, er det lite å gjøre med «invasjonen».
– Didemnum vexillum er som en pest. Vi kan bare følge med på hvor den sprer seg, sier Vivian Husa, som har fått prøver av arten på glass fra Erling Svensen.