Publisert: 09.10.2020 Oppdatert: 19.10.2020
Havforskningsinstituttet fyller 120 år i år! Det markerer vi med en egen signaturrett.
Matleverandørene på de ulike stasjonene våre lager den til de ansatte etter oppskrift, men også du kan lage Havforskningsburgeren! Hopp til oppskriften eller les historien:
Havforskningsburgeren er komponert av tidligere verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen. Han driver kjøkkenet på Bekkjarvik gjestgiveri i Austevoll, der HI også har en forskningsstasjon.
– For meg er det viktig at råvarene står tydelig frem. Det fine med burgeren er at jo mindre du har på den, jo bedre blir den, sier Johannessen.
Hovedrolleinnehaveren i havforskningsburgeren er kveite.
– I fisk er det fettet som er hele smaksidentiteten. Kveite er en av mine favorittfisker, og en fisk som også HI har et nært forhold til, sier han.
Kveite – «hellefisken» har lang tradisjon som matfisk i Norge og er ettertraktet blant kokker. Havforskningsinstituttet har vært en nøkkelaktør for å knekke koden på oppdrett av kveite, særlig gjennom forskningsstasjonen i Austevoll. Kveite er en god kilde til omega-3, proteiner, D-vitamin og jod.
Kamskjell – I selve «pucken» inngår også kamskjell sammen med kveita. Kamskjellene bidrar med sødme og konsistens, men representerer også et steg ned i næringskjeden. For skjell er såkalte «lavtrofiske arter» - bærekraftige ressurser som menneskene bør spise mer av. Kamskjell er mager mat, men har likevel høyt innhold av omega-3.
Søl – Også på bunn i næringskjeden finner vi rødalgen søl. Det er en liten plante som vokser på tarestilker eller i fjæra. Den bidrar med smak: Salt, sødme og den «femte smaken» umami. Søl er rikt på mineraler som jod, jern, sink, kalium og kalsium og ikke minst fiber.
Kimchi – en koreansk metode for å fermentere grønnsaker. Grønnsaker som du kanskje vurderte å kaste i søppelet kan gjenoppstå med helt ny «personlighet». I havforskningsburgeren bidrar de med frisk syrlighet mot den feite fisken, og litt skarp kant. I kostholdet bidrar salat med fiber og flere vitaminer og mineraler.
– Vi ønsket oss en rett som representerer alt Havforskningsinstituttet står for. Vi har fått en skjønn forening av historie og fremtid i en fantastisk, saftig jubileumsburger som både smaker og gjør godt, sier HI-direktør Sissel Rogne.