Gå til hovedinnhold

Treteina live: Blir det større hummer i år?

 

1.oktober betyr Hummerteina Live - i år en treteine med større kalver, ny plassering og eksperimentelt agn.

Ingen oktober uten Hummerteina Live, og i år blir det med en treteine fra Green-Bay AS. 

Hopp ned til direktesendingen!

I fjor monterte vi nytt kamera. Dere kan også følge oppdateringer nederst i saken. I år er også inngangene større, fra 13,5 cm til 14,2 cm åpning i kalvene: 

– Vi så at den største hummeren i fjor (39,3 cm) slet med å komme inn kalvene. På samme sted ble det en uke etter hummerteina live ble avsluttet, fanget et beist på 43 cm, men denne i en stor havteine med større innganger. Håpet er derfor å nå klare å få tak i de skikkelig store ruggene som går i reservatet, sier forskningstekniker Lene Christensen.

Teina blir agnet med litt av hvert gjennom de ukene Hummerteina sendes live. Foto: Christine Fagerbakke/Havforskningsintituttet 

Stort engasjement 

Som ved foregående år har hun ansvar for teina, som skal røktes klokken tolv på hverdager og ved behov i helga. Fangsten i teina blir målt og merket, før den slippes ut igjen. 

Området rundt forskningsstasjonen i Flødevigen er et hummerreservat, og fangsten er ikke nødvendigvis representativ til fisket i resten av landet.

Årlig opplever Christensen et stort engasjement fra både inn- og utland. Flere møtte også opp på kaia for å se teina. 

– I fjor fikk jeg SMS, mail og telefoner i ett. Så det er tydelig at folk er interessert, forteller Christensen. 

En dame hadde satt opp streamen på storskjerm på en kafé. Det endte med at kundene sittende hele dagen. 

– Jeg fikk også telefoner fra kontrollrommet på en rigg i Nordsjøen. De lurte bare på om jeg kunne tørke av kameraet når jeg tok opp teina for de så så dårlig ellers, sier Christensen. 

Og ikke nok med det: Fra Sverige har det allerede kommet spørsmål om det blir Hummerteine Live også i år. 

Gaffateip fungerer til mye, også til å feste kameraet. Foto: Christine Fagerbakke/Havforskningsinstituttet 

Ny plassering i år 

Vi vil følge direktesendingen frem til 19. oktober, altså fem dager lengre enn i fjor! 

Teina er nå plassert på et nytt sted ved forskningsstasjonen Flødevigen, så det blir spennende å se om det vil påvirke de besøkende i teina. 

Noe av det som skaper stort engasjement, er hva vi putter inni teina som agn. Tidligere har både hundemat og bananer blitt puttet oppi, men fortsatt er det sikkert noe vi ikke har prøvd.

– I fjor kom det ønsker fra publikum om å teste lårfilet av kylling og tørrfisk, så det skal vi prøve i år, avslører Christensen. 

Har du forslag til hva vi skal egne den med, foruten makrellen som står og godgjør seg – send en epost til liv@hi.no eller lene.christensen@hi.no.

Direkte fra teina

 

 

15.-18.oktober: Pølse og restefest

Litt tekniske problemer, så her kommer flere oppdateringer i ett: Pølsene som Lene agnet med før helga, tiltrakk flere hummer natt til lørdag, men flere stakk ut igjen. En stor hummer kom seg ikke inn, så Lene fikset litt på inngangene for å gjøre det lettere for store hummer å komme seg inn. Søndag var det en rognhummer på 31 cm i teina, før Lene kjørte "restefest" med råtne koteletter, pølser og makrell siste døgnet. Så får vi se om det gjør susen før Hummerteina live takker for seg i år. 


14.oktober: Pleksiglass og hummerfrøken

Et lite uhell da teina skulle trekkes i dag: Et tau surret seg fast i stigen og plexiglasset løsnet da Lene skulle få den løs. Inni var en hummerfrøken på 26,5 cm, en nykommer i teina. Råtten makrell fungerte, så Lene kjørte på med mer av den sorten i en agnpose etter tuos fra guttene i Green-Bay AS som kom for å fikse pleksiglasset. De mente den skulle spre lukten bedre, så da får vi se om det stemmer! 


13.oktober: Makrell, baby, makrell

Nei, tørrfisk ville den ikke ha, hummeren. Det tok imidlertid ikke mange timer før Lene hadde agnet mned gammelfavoritten, råtten makrell, før hummeren kom. Rett før klokka tre tirsdag ettermiddag kom det et fint eksemplar. Mon tro om han eller hun blir værende til i morgen, og kanskje får selskap? 


12.oktober: Flytter teina til gammelstedet

Lene er ikke helt fornøyd med årets fangst, og brukte derfor mandag formiddag på å flytte teina tilbake til stedet vi har hatt den foregående år. Nå står den på 16 meters dyp, i en steinrøys som tildigere har gitt god avkastning. Kalvene er også strammet, så de peker litt mer oppover, og Lene har prøvd å agne med tørrfisk! 


11.oktober: Innom og stakk igjen

Søndag formiddag var det bare en krabbe i teina. En liten hummer hadde vært innom natt til søndag, men stukket ut gjennom fluktåpningen. Lene har agnet med torsk som har vært innom blenderen, altså en fiskesmoothie. 


10.oktober: Fest for to i teina

Natt til lørdag ble det full fest i teina. En mellomstor hummer nøt livets glade dager, til et digert eksemplar forserte fysikkens lover og klemte seg inn. Sværingen gikk løs på agnboksen med sine solide klør, før han eller hun smatt ut igjen i nattens små timer. Begge hadde forduftet før daggry. Leppefisk var tydeligvis snacks for dem, så Lene kjørte på med en ny porsjon. Søndag vurderer hun å teste ut torskesmoothie. 


9.oktober: Krabbe og hummer

Dagens fangst var en taskekrabbe og en ny rognhummer på 24,6 centimeter. Hummeren ble målt og merket, og en genetikkprøve og eggprøve ble tatt før hun ble satt ut igjen. Vi har agnet med leppefisk (bergnepp og grasgylt). 


8.oktober: Lys og lyr

Lene har flyttet litt på lyset, i håp om å se mer av området rundt teina. Vi har også frisket opp med litt lyr i agnboksen. Mon tro om hummeren vil leke seg litt i spotlighten, på vei til lyren? 


7.oktober: Vekk med kyllingen, inn med seien

Noen ganger prøver man ting, og innser det ikke var en suksess. Slik var det denne dagen. Kylling var ingen suksess, men så er heller ikke fjærkre noe hummer normalt snubler over i stort monn. Sei derimot, det bør være mer i riktig kategori. Derfor prøver vi å agne med sei!


6.oktober: Ny og større teine på plass!

Rune og Lene har nå fått på plass ny treteine, levert av samarbeidspartner Green-Bay AS. Den forrige teina var litt for liten for de store hummerne i reservatet. Denne nye teina er 80x80 cm, med 10 cm mellom merkene på toppen. Slik kan en kan prøve å se hvor stor hummeren er. 

Vi har også fått byttet ut plastkalvene som hummerne virket skeptiske til, til justerbare kalver som er knyttet i bomullstråd.  Åpningen på kalvene er nå ca 13,5 cm. Teina er nå agnet opp med kylling lårfilet som hadde begynt å få et lekkert grønnskjær. Lukta er i hvert fall sterk nok, melder Lene med et smil. 

Grunnen til at vi ikke hadde lys i natt, var dårlig kontakt mellom ledningen og lykta vår. Rune, Ove og Lene har laget en McGyver-løsning som vi krysser fingrene for at holder. Om dette skulle feile, har vi fått låne to lykter fra Green-Bay som vi kan bruke. 
 


5.oktober: Frem med den dårlige lårfileten

Dere spør, og vi utfører! Noen av seerne har ønsket at vi prøver med lårfilet av kylling som har fått "godgjort" seg på benken noen dager. Lene dro derfor frem tykke hansker og nerver av stål da hun spratt opp plastikken som bulte fra kyllingpakken. Vi får se om hummeren blir fristet? Klokken 14.14 kommer det i alle fall en skikkelig sværing og blir nysgjerrig. Et minutt etterpå kommer det en annen hummer, men blir jagd vekk i et forrykende tempo klokken 14.15. Mon tro om seerønsket om kyllingfilet er det som forårsaker slik en oppstandelse? 


4.oktober: Nykommer i teina

Teina ble trukket i øs pøs regnvær. Der lå det en rognhummer vi ikke har fått før, på 31,5 cm. Det ble tatt eggprøver for tørking, samt veiing og genetikkprøve. Hun ble målt og merket med tag, sånn at det er mulig å finne henne igjen. Litt vedlikehold på teina måtte også gjøres, men nå er alt fikset. 


3.oktober: Så nær, så nær, men akk så fjern

Lørdag måtte Lene trekke teina litt tidligere enn normalt, ettersom TV2 Nyhetskanalen ville se hva vi hadde å oppdrive på direkten. Så rundt klokken 10 trakk vi teina, som akkurat da bare huset en taskekrabbe. En stor hummer hadde vært og sniffet på det deilige agnet, men var så stor at hen ikke lykkes med å rekke helt bort, til tross for forsøket på å gjøre seg så liten som mulig. 


2.oktober: Hummeren stikker av igjen

Et døgn etter hummerteina ble satt, har vi hatt masse besøk! Natt til fredag var to store hummer inne samtidig. De spiste seg kanskje gode og mette, men så smatt de jammen ut igjen. De store kalvene var kanskje i overkant store? Vi prøver oss frem, og Rune Johansen har derfor bygd et slags katteluke som gjør at de kommer inn, men ikke ut gjennom inngangen. Lene har puttet på mer godsaker før helga, nemlig makrell.