Rektor ved Norges arktiske universitet i Tromsø, Dag Rune Olsen, havforskningsdirektør Sissel Rogne og direktør i Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund, foran Kronprins Haakon under overleveringen.
Fotograf: Elin Vinje Jenssen/Norsk PolarinstituttKronprins Haakon på tokt i 2018 med de mektige fjellene på Sør-Shetlandsøyene i bakgrunnen.
Fotograf: Fotograf: Oda Linnea Brekke Iden/HIChampagneflaske ble byttet ut med iskjerne som båtens gudmor, prinsesse Ingrid Alexandra, knuste mot skutesiden da fartøyet ble døpt i 2018.
Fotograf: HavforskningsinstituttetPrinsesse Ingrid Alexandra døpte "Kronprins Haakon" med ei iskjerne fra Framstredet i november 2018.
Publisert: 23.08.2021
«Kronprins Haakon» er et av verdens mest avanserte forskningsfartøy.
Havforskningsinstituttet har vært ansvarlig for byggingen av fartøyet til 1,4 milliarder kroner som ble utført ved det italienske verftet Fincantieri.
Skipet ble i dag høytidelig og offisielt overdratt til sin rette eier, Norsk Polarinstitutt – i en seremoni om bord i skipets egen hjemmehavn, Tromsø.
Det hele foregikk i en flott seremoni på broen på skipet, der samarbeidspartnerne HI, Norsk Polarinstitutt og UiT Norges Arktiske universitet så fremover mot viktige forskningstokt, mye i felleskap.
– Det er formelt sett HI som overleverer båten til NP i dag, og det er noe vi gjør med stor glede. «Kronprins Haakon» er en fantastisk båt, som det ikke finnes maken til i Norge. Nå skal vi bruke denne flotte isbryteren til grensesprengende forskning og godt samarbeid mellom oss i HI, Polarinstituttet og UiT, sa havforskningsdirektør Sissel Rogne under overleveringen.
Direktør for Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund, løftet frem at samarbeid har vært viktig for å få realisert fartøyet som Polarinstittutet nå står som eier av.
– Det har vært arbeidet med å få til denne båten lenge, helt siden 2007. For å realisere båten var det nødvendig med et nasjonalt samarbeid mellom de store institusjonene som driver polarforskning til havs, NP, HI og UiT, sier Misund.
Allerede tirsdag legger forskningsskipet «Kronprins Haakon» fra kaia i Tromsø med kurs mot Polhavet, på tokt med «Arven etter Nansen»-programmet som ledes av UiT, HI og NP og med mange andre norske institusjoner som deltakere. Forskningen som skal utføres er tett linket til klimaendringer med stigende globale temperaturer og minket isdekke.