Gå til hovedinnhold

HI-forskere på prestisjetung toppliste


Kristin og Kevin collage

Forskene Kristin Hamre og Kevin Glover er stolte over å havne på en slik liste. –Det er viktig å trekke frem kollegaene våre for veldig godt samarbeid - det er det som gjør dette mulig, sier forskerne.

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Stanford University har rangert verdens ledende forskere, og nitten HI-forskere er med på listen.

Forskere ved Stanford University har publisert en prestisjetung liste som rangerer de mest innflytelsesrike forskerne i verden, innenfor sine fagfelt.

Havforskningsinsituttet har nitten forskere blant de øverste 2 % av verdensledende forskere innen fagfeltet fiskeri. (Se faktaboks)

Høy kvalitet i forskningen

Havforskningsdirektør Sissel Rogne er glad over å se så mange HI-navn på listen.

–Det borger for høy kvalitet i forskningen på instituttet. Så ser vi at de gamle er fortsatt eldst, men jeg merker meg også yngre krefter som kommer som det suser her, sier havforskningsdirektøren, som også noterer seg den lave kvinneandelen.   

Forskningssjef Kevin Glover er en av HI-forskerne på Stanfords toppliste. Han jobber til daglig med forskning på genetiske effekter av rømt oppdrettslaks.

På listen er også fiskerioseanograf Geir Ottersen. Han er en av hovedforfatterne bak FNs klimapanel sin spesialrapport om hav og is. Da rapporten ble lansert i 2019, var den klare konklusjonen at klimaendringene er i gang, og skjer raskere enn først antatt.

Eneste kvinne på listen

Forsker Kristin Hamre er eneste kvinne fra HI på den prestisjetunge listen. Hun har blant annet forsket på flyndrefisk, og sammen med kinesiske kollegaer fant hun ut hvordan flyndrefisker får sitt karakteristiske utseende. Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Genetics.

Havforskningsdirektør Rogne hadde ønsket seg flere kvinner på listen.

– Kjempeflott at Kristin Hamre gjør det så bra, det må sies. Men selvsagt hadde vi ønsket oss flere kvinner høyere rangert, sier hun.    

Rangerer 100 000 forskere

Stanford-rangeringen tar utgangspunkt i siteringer, antall publikasjoner og medforfatterskap. Listen inneholder 100.000 navn og er basert på Scopus-databasen som inneholder 8 millioner navn fordelt på ulike fagfelt.

Studien bak rangeringen kan du lese her.