Gå til hovedinnhold

Ny samarbeidsavtale tar elever med på tokt


Svein Arne Nilsen AV DSC 0184 Svein Arne Nilsen

I begynnelsen av februar fikk elevene ved fiske og fangst på Sortland videregående skole bli med på minitokt med «Dr. Fridtjof Nansen».

Fotograf: Svein Arne Nilsen (etter avtale)

HI stiller hele flåten til disposisjon når fiskerielever fra Sortland videregående skole skal ha utplassering i næringslivet.

Siden 2003 har fiskerikommunen Øksnes i Vesterålen vært fadder for forskningsfartøyet «G.O Sars». Under åpningen av LoVe-havobservatorium i Vesterålen ble det luftet interesse om en ny avtale. En som tar samarbeidet et hakk videre. Nå åpner HI for at elever fra fiske- og fangstlinjen ved Sortland videregående skole kan ha sin utplassering om bord på alle HI sine fartøy.

– Vi tar imot elever fra en rekke maritime linjer og fiskerifagskoler dersom det er mulig. Men Øksnes kommune er den eneste kommunen i landet som har en formell avtale med instituttet, sier avtroppende rederisjef Per Wilhelm Nieuwejaar.

I løpet av noen uker er disse elevene med på aktiviteter som er relevante for fagfeltet de vil jobbe med.

En del av samfunnsoppdraget

Fadderordningen kom til live på initiativ av den nå pensjonerte HI-kapteinen John Hugo Johnsen fra Myre. Nå er det to nye kapteiner fra Myre som ønsker å holde tradisjonen levende: Svein-Roger Fredheim, kaptein på «G.O. Sars» og Tommy Steffensen, kaptein på «Dr. Fridtjof Nansen».

– Det er flott at det er to nye kapteiner som nå har tatt initiativ til dette. Vi på HI er her for befolkningen i Norge. Det er de som betaler både lønn og utgifter for oss, så vi er avhengige av positivt omdømme i hele samfunnet, ikke kun i næringen. At vi inkluderer unge på denne måten er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt og det er kjekt å kunne bidra, sier Nieuwejaar.

I begynnelsen av februar var «Dr. Fridtjof Nansen» å se utenfor Myre. Foto: Svein Arne Nilsen (etter avtale)

Mini-tokt med «Nansen»

I begynnelsen av februar fikk elevene ved fiske og fangst på Sortland videregående skole bli med på minitokt med «Dr. Fridtjof Nansen». Der fikk de se hvordan et høyteknologisk forskningsfartøy fungerer. De fikk innføring både i hvordan fartøyene tråler, hvordan de opererer undervannsroboter, og ikke minst hvordan forskerne prosesserer fangsten.

– Dette er fremtidens styrmenn og skippere. De er ivrige, interesserte og ufattelig nysgjerrige. Minitoktet er en ypperlig mulighet for oss til å vise dem de store linjene og innsyn i hva som skjer om bord på fartøyene våre, forklarer Fredheim.

Ifølge kapteinen er det spesielt viktig at de unge ser sammenhengen mellom forskningen og beskatningen av ressursene langs kysten allerede i tidlig alder.

– Det endte med å bli en flott dag for både elevene og mannskapet, som jeg må gi all honnør for en fantastisk gjennomføring. Dette ble en minnerik dag for alle som deltok.