Publisert: 04.05.2021 Oppdatert: 07.05.2021
I takt med at flere og flere får øynene opp for dugnadforhavet.no, blir det stadig nye funn som kommer langs hele kyststripen.
Hvis du ikke vet hva Dugnaden går ut på, så er det kort fortalt slik: Du finner noe i havet eller fjæra som du tenker kan være av interesse for havforskerne. Kan det være en fremmed art? En brugde? En sjelden krabbe, breiflabb-egg eller kanskje søppel?
Da melder du det inn her, og får funnet sjekket og bekreftet av våre forskere.
Denne innsenderen har tatt et godt foto av funnet ved Saltstraumen. Innsenderen briljerer med god kunnskap, og skriver til oss:
«Fant to store klaser med noe som ligner på egg. Har fått tips om at dette kanskje er egg fra kongesnegle. Vet dere hva dette er?»
Forskeren gir innsenderen langt på vei rett. (Forskernes navn vises ikke alltid i portalen, derfor vil vi enkelte ganger sitere vedkommende som forsker, red.anm.)
–Eggkokonger fra kongsnegl, Buccinum undatus. Inne i hver kokong er det mange egg, og etterhvert små snegler. De sterkeste spiser opp resten, og bare få overlever og kommer ut av kokongen. Kongsneglene er tøffe rovdyr og åtseletere fra start til slutt.
Hvis vi holder oss nordpå, har en annen folkeforsker sendt inn et bilde av det vedkommende tror er en Alaska pollock ved Kjøllefjorden. Innsenderen fikk mistanken bekreftet av forsker Terje van der Meeren:
– Bildene viser store likheter med "Alaska pollock" (Gadus chalcogrammus), eller Berlevågsfisk (Theragra finnmarchica) som den tidligere ble kalt, da man trodde dette var forskjellige arter.
Terje van der Meeren spør innsender om å fryse ned eksemplaret for genetiske prøver. Innsenderen sender tommel opp for videre dialog med Havforskningsinstiuttet.
Noen ganger trenger man bare en tur i fjæra i folkeforskningens navn. Denne karen ble sendt inn av en anonym bruker, som fant den på Ytre Øksingan på Helgelandskysten.
Forskeren har sjekket funnet, og skriver tilbake til innsenderen:
– Hei, dette ser nok ut til å være et vanlig sekkedyr, Ciona intestinalis, offisielt kalt grønnsekkedyr. Siden det som regel ikke er særlig grønt, foretrekker jeg et annet trivialnavn, tarmsjøpung. Denne vokser fort, inneholder både proteiner og cellulose, og er derfor i søkelyset både som mulig tilskudd til laksefôr og som cellulose-materiale. Det har også en høy verdi i live, da det som filterspiser filtrerer store mengder sjøvann.
Vi setter stor pris på de viktige bidragene fra dere folkeforskere, og håper flere ønsker å bidra til Dugnad for havet. Her kan du lese mer om satsingen.