Gå til hovedinnhold

Havforskerne har oppdaget savnet skipsvrak fra 1913


fisk over vinsj på skipsvrak

Her fra ankervinsjen i baugen av skuta. 

Fotograf: Mareano/Havforskningsinstituttet

Forskerne var på jakt etter koraller, men fant et skipsvrak. Det viste seg å være restene etter den savnede skuta DS Malmberget. Etter 108 år er mysteriet om skipet som forsvant i stormen med 43 mennesker om bord, oppklart. 

– Vi forventet å finne et korallrev, sier toktleder Pål Buhl-Mortensen. 

Forskningsfartøyet G.O. Sars befant seg vest av Tennholmen fyr i Bodø lørdag 22. mai. 

Skipet var på Mareano-tokt og skulle videokartlegge havbunnen. 

Men det var ikke koraller som dukker opp på skjermen. 

–  I stedet fant vi et vrak av en over 100 meter lang skute, med stålskrog, forteller Buhl-Mortensen. 

– Iherdig detektivarbeid av instrumentsjefen vår, Jarle Wangensten, ledet til at vi dagen etter kunne slå fast at det dreide seg om DS Malmberget, den største lastebåten i den svenske flåten i sin tid.

Forsvant i stormen 

Hva som skjedde med det svenske malmskipet DS Malmberget som la ut fra Narvik havn 27. november 1913, har vært en gåte for historikere i over hundre år, skriver NRK. 

Nå kan havforskerne ha løst gåten. 

historisk foto av DS Malmberget
Ble borte i stormen: Ingen har visst hva som skjedde med det flotte skipet - før nå, over hundre år senere. 

– Basert på oversikter over kjente vrak og uoppklarte forlis, sammenligninger av bilder og skipsmodeller, fikk vi raskt en mistanke om at dette kunne være «Malmberget», forteller Buhl-Mortensen.

 – Når vi så videre leser beskrivelser av forliset, ser på de siste sikre observasjonene og vrakfunnene som ble gjort den gangen, så følte vi oss temmelig sikre. 

Svære koraller og gamle lanterner 

Vraket ligger på 218 meters dyp, og store koraller på skroget ymtet om at det har ligget her lenge. 

–  Det vokser to arter koraller på vraket, og størrelsen på disse indikerer at det er mange år siden skipet gikk ned. I tillegg fant vi også en lanterne av eldre årgang, som viser at dette er et gammelt skip, forteller toktlederen. 

– Så fant vi det endelige beviset på at vraket virkelig er «Malmberget», vi så nemlig de første to bokstavene i skipsnavnet «MA» på skroget. 

Toktleder Buhl-Mortensen mener det omfattende video- og kartmaterialet som de nå har fått samlet inn på toktet, gjør at marinarkeloger og historikere endelig kan finne ut hva som faktisk skjedde den gangen da skipet forliste.