Publisert: 10.03.2021 Oppdatert: 11.03.2021
I 1958 startet det moderne norsk-russiske havforsknings-samarbeidet. Nå møtes havforskerne årlig i mars for å diskutere tilstanden til bestandene og økosystemet i Barentshavet. Samt koordinere toktgjennomføring og det forskningstekniske arbeidet.
– Vi gratulerer 100-års jubilanten, og vil takke for et veldig godt samarbeid. Våre venner på PINRO (Nikolai M. Knipovich Polar Research Institute of Marine Fisheries and Oceanography) i Murmansk er nå blitt en del av det føderale russiske havforskningsinstituttet VNIRO (Russian Federal Research Institute Of Fisheries and Oceanography), og vi ser frem mot fortsatt godt samarbeid under den nye strukturen, sier forskningsdirektør Geir Huse.
I 1965 la havforskere fra begge land ut på det første felles toktet for å kartlegge yngel i Barentshavet.
Siden den gang har samarbeidet utviklet seg, og i 2004 ble bestandstoktene slått sammen til et felles økosystemtokt som dekker hele Barentshavet.
Det årlige økosystemtoktet dekker Barentshavet «fra A til Å». Norske og russiske havforskere samler inn data om alt fra fiskebestander til planteplankton og hvaler.
– Dataene vi samler inn er et veldig viktig kunnskapsgrunnlag for fiskeriforvaltningen av våre nordlige havområder, sier forskningsdirektøren.
Denne videoen ble laget i anledning 60-års jublieet for det norsk-russiske havforskningssamarbeidet i 2018.
Barentshavet er delt mellom Norge og Russland, og hvert år blir kvotene for blant annet lodde, hyse, nordøstarktisk torsk og blåkveite bestemt av Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjonen.
Disse kvotene har blitt fastsatt helt siden 1977, og kunnskapsgrunnlaget er det havforskerne fra de to landene som leverer.