Gå til hovedinnhold

– Du trenger ikke å være et forskerhode for å jobbe her


Martin bytter koblingsbokser i regnvær.

Martin Hope Aga (17) bytter koblingsbokser i øsende regnvær. – Det er kjekt at vi får gjøre litt praktiske ting også.

Fotograf: Christine Fagerbakke / HI

Sommervikarene: Martin Hope Aga (17) anbefaler sommerjobb på HI. Til og med for deg som ikke vil jobbe med fisk.

Martin Hope Aga og Iris Yasmin López Fyllingsnes er 17 år og skal straks starte det siste året på videregående. I sommer har begge to jobbet på teknisk avdeling på forskningsstasjonen vår i Matre.

Får se prosessene

Martin er fra Haugsvær – en liten plass i fjellene ved Matre. Han studerer automasjon, og selv om han ikke får lov til å faktisk gjøre de fleste elektriske jobbene, så får han følge prosessene tett.

– Vi gjør som oftest de oppgavene som teknisk ikke rekker å gjøre om sommeren. Jeg har gjort alt fra å vaske i kjelleren, til å montere og koble koblingsbokser, sier Martin. 

Han anbefaler alle unge som ønsker å få et innblikk i hva Havforskningen er, å søke. Selv om de ikke vil jobbe med fisk.

– Du trenger ikke være et forskerhode for å jobbe her. Det er mange oppgaver som må gjøres. Så om du ikke bare vil sitte hjemme og vente på at skoleåret skal begynne igjen, er det en ypperlig mulighet, konkluderer Martin.

Sommervikarer
Selv om det har blitt mye vedlikeholdsoppgaver, har Martin Hope Aga (17) som studerer automasjon også fått gjort litt enkle elektriske jobber.

Fra musikk til teknisk

Iris er også fra nærområdet. Hun har vokst opp på en gård på Fyllingsnes. Hun har valgt en helt annen retning på skolen – dans, musikk og drama, men som gårdsjente er hun også vant til mye praktisk arbeid.

– Jeg tror det er viktig å være litt fleksibel og gjøre helt andre oppgaver. Bare fordi vi er på havforskningen, så betyr det ikke at vi bare må jobbe med fisk, sier Iris.

For henne har det vært spesielt lærerikt med friheten til å styre både dagene og ukene sine i sommerjobben. 

– Jeg tror egentlig alle har godt av å få en sommerjobb hvor de kan utforske litt hva de kan og ikke minst føle på ansvaret  av å være en del av en bedrift, konkluderer hun.

Iris
Iris Yasmin López Fyllingsnes (17) går egentlig musikk, dans og drama. I sommer har hun jobbet på teknisk avdeling i Matre.

Må utfordre seg selv

I Matre er det Stein Carlos López Fyllingsnes som er «sjefen» for de to sommervikarene. 

– Jeg har hatt ansvar for dem i hele sommer. De har blitt flinke og selvgående, sier han.

Stein Carlos har sett på sommerjobbene som en viktig plattform hvor ungdommene kan utfordre seg selv og finne egne løsninger.

– Min erfaring er at de unge har mye mer kunnskap enn de tror. Ofte har de vært usikre når de kommer hit, men innen de reiser igjen er håpet at de har blitt mer selvsikker. Her har de fått prøvd seg frem gjennom å være kreative, og ikke minst rom til å gjøre feil, sier Stein Carlos. 

Stein Carlos
Stein Carlos López Fyllingsnes har hatt ansvar for både skoleelever og lærlinger gjennom arbeidslivet. Han syntes det er viktig å utfordre ungdommene.

Døren er alltid er åpen for de som trenger å spørre, og desto lenger inn i sommervikariatet ungdommene kommer, desto mer selvstendige blir de. 

– Som oftest forklarer vi en del av hvordan de skal løse ting, men noe må de finne ut av selv. Vi ser at de ender opp som mer idérik, initiativrik og mer egnet i møtet med arbeidslivet, forklarer sommerjobb-sjefen i Matre og roser ungdommene.