Gå til hovedinnhold

Fiskeri- og havminister på første HI-besøk

Prøvemottaket som sikrer at sjømaten vår er trygg og sunn var første stopp da fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran besøkte Havforskningsinstituttet i Bergen.

– Det har vært veldig lærerikt å få være på Havforskningsinstituttet i dag. Jeg har gledet meg til dette besøket siden jeg ble fiskeri- og havminister. Her gjøres en enormt viktig jobb med å analysere prøver som gjør at norsk sjømat sømløst kan selges videre til viktige markeder, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Torsdag 5. mai var han på sitt første besøk til HI etter at han tilrådte som statsråd. Etter en båttur over Vågen med «Beffen» fikk ministeren omvisning på prøvemottaket vårt i Bergen. 

Prøvemottaket mottar prøver av ulike typer sjømat og annen mat hver dag, hele året. Mange analyser og prosjekter ved instituttet starter her. 

Over lunsj fikk Skjæran smakebiter fra forskningen vår på blant annet fangstteknologi og bærekraftig fôr – inkludert smaksprøver på insekter.

– Det er veldig kjekt å få Bjørnar Skjæran på besøk. Alt vi holder på med på HI er relevant for en fiskeri- og havminister. I dag har vi presentert noe av aktiviteten vår, og benytter samtidig anledningen til å invitere ministeren tilbake til en av forskningsstasjonene våre eller om bord på et av fartøyene, sier havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø. 

Sjekker at oppdrettsfisken er trygg

Hvert år analyserer HI omtrent 13 000 prøver fra et representativt utvalg norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer. Analysene gjør vi på vegne av Mattilsynet.

Vi overvåker fisken for både lovlige og ulovlige legemidler, veksthormoner og uønskede stoffer – som rester av lusemidler, antibiotika og miljøgifter som kvikksølv, kadmium og dioksiner.

Les: Har sjekket norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

Denne overvåkningen er et krav fra EU, og en forutsetning for at norsk fisk kan selges i Europa.

– Det er veldig kjekt å få Bjørnar Skjæran på besøk. Vi har mye vi ønsker å vise til ministeren, og ser frem til gode samtaler, sier havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø.

Insekter er bra mat for laksen

Kvamstø forteller at programmet kunne by på smakebiter fra trygg sjømat, fangstteknologi og forsking på bærekraftig fôr.

–  Alt vi holder på med på HI er relevant for en fiskeri- og havminister. I dag har vi presentert noe av aktiviteten vår, og benytter samtidig anledningen til å invitere ministeren tilbake til en av forskningsstasjonene våre eller om bord på et av fartøyene, sier Kvamstø. 

Forskerne våre kunne også by ministeren på smaksprøver av insekter.

Insekter kan omdanne forskjellige typer organisk materiale, som for eksempel matavfall til næringsrike fôringredienser. Dermed kan det være en av løsningene i jakten på et norsk, bærekraftig fiskefôr. Samtidig er insekter bra mat for laksen, og studier viser at mel fra insekter kan erstatte deler av fiskemelet i fiskefôret.

Nylige studier viser også at insektlarver kan fôres opp på slam fra landbaserte oppdrettsanlegg. Opptil 60 prosent av kan byttes ut med slam uten at det går utover veksten til larvene, og de blir rike på marine fettsyrer, samt mineraler som jern, sink og selen.

Les også: Disse larvene har spist slam fra oppdrettsanlegg

Kunstig intelligens i havforskning

På slutten fikk ministeren også servert foredrag fra ulike forskningsfelt og satsningsområder på instituttet, blant annet noe av det nyeste innenfor teknologi og kunstig intelligens.

Kameraboksen «Deep Vision» kan telle og identifisere arten på fisk som havner i trålen. Dette kan redusere bifangst, og føre til et mer bærekraftig fiskeri.

Forskningen inngår i en større satsing ved innovasjonssenteret CRIMAC. Senteret er ledet av HI, og har som mål å bedre og automatisere tolkningen av data fra ekkolodd på forskningsfartøy og fiskebåter.

Les også: Kunstig intelligens inntar havforskinga

kamera
Fiskeri- og havministeren fikk se nærmere på kameraboksen  «Deep Vision» da han var på besøk i Bergen. Foto: Veronica Nagelsen/HI