Gå til hovedinnhold

Får 58,3 millioner til å reparere LoVe

Havforskningsinstitutet (HI) får ekstra midler i revidert statsbudsjett, for å få Lofoten–Vesterålen havobservatorium (LoVe) opp og stå igjen. 

– Dette er gode nyheter, sier havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø.  

– Havobservatoriet er viktig, nasjonal forskningsinfrastruktur. Gjennom dette systemet kan vi få en god innsikt i livet som finnes her i dette sentrale økosystemet. Vi gleder oss derfor over at vi nå kan få hele infrastrukturen på plass igjen. Dette er etterlengtet. 

mann i dress smiler til kamera
Gleder seg: Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø ser frem til å få observatoriet på plass igjen. Foto: Eivind Senneset/HI 

Systemet gikk ned – kabel borte 

Lofoten-Vesterålen havobservatorium (LoVe) er en infrastruktur for forskning og overvåkning av havområdet.  

En rekke plattformer, eller noder, er plassert ut i sjøen, forbundet med en kabel ut fra land. Det er to kretser; en indre og en ytre. 

kabel
Forsvant - og ble funnet igjen: Den fire kilometer lange kabelen i ytre krets. Her fra før den ble plassert ut i havet.  Foto: Geir Pedersen / HI

Men systemet har vært strømløst og nede siden våren 2021, etter at noe eller noen dro ut den over fire kilometer lange kabelen i ytre krets. 

25. november 2021 ble den savnede kabelen funnet og tatt opp av forskningsfartøyet G.O. Sars.

Kan planlegge reparasjoner 

I revidert statsbudsjett får altså HI 58,3 millioner kroner til å erstatte kabelen og reparere ytre krets. 

– Dette betyr at vi kan legge en plan for hvordan vi skal få ytre krets av infrastrukturen opp igjen så snart som mulig, sier HI-forsker og prosjektleder Geir Pedersen. 
Selve hendelsen er fortsatt under politietterforskning. 

mann ser rett i kamera, har armene i kross
Prosjektleder og HI-forsker Geir Pedersen kan nå planlegge en tidslinje for å få LoVe opp igjen. Foto: Christine Fagerbakke/HI