Gå til hovedinnhold

– Det finnes ikke et finere klasserom

Elevene fra Austevoll VGS ble med HI for å kartlegge hummer i et fredningsområde.

– Hvor mange hummer er det?

– Iallefall tre!

– Sjekk så svær den der er! Har den rogn?

– Åååååh, hellane!

– Hun er jo full av rogn!

En unik mulighet

Entusiasmen til ungdommene i sjarken er til å ta og føle på for hver teine som kommer opp med hummer. Flere av dem fulle i rogn. 

Førsteårselevene ved naturbruk, fisk og fangst på Austevoll videregående skole har fått ansvar for å røkte hummerteinene i bevaringsområdet rundt Trollsøya i Austevoll – i samarbeid med teknikere fra Havforskningsinstituttet. 

– Det er en unik mulighet for elevene å få et innblikk og en forståelse av hvorfor vi driver med forvaltningsarbeid, sier stasjonssjef Kjetil Stensland, som har hovedansvar for prosjektet.

Rognhummer
Flere av elevene som har vært med på dette prosjektet gjennom årene har aldri vært med på hummerfiske. Og flere har heller ikke sett en skikkelig stor rognhummer. Foto: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet. 

Alt i teinene blir registrert

Ingeborg Marie Skår får innføring i hvordan hun skal hun skal ta de målene som forskerne trenger. HI-tekniker Andreas Habbestad følger nøye med og registrerer alt elevene leser opp av informasjon.

– Skal jeg holde den sånn, spør Ingeborg. Hun tar et fast grep over ryggen til hummeren. Den er godt over 30 centimeter og full av liv.

Det tar ikke lange tiden før hun har stålkontroll på hummerne som nærmest kommer som perler på en snor.

– Den er 32,7 cm totalt, sier hun.

Andreas noterer. Det må være dagens største.

Denne ettermiddagen ender elevene med 20 hummer. Alt som kommer opp i teinene blir registrert. Hummer, fisk, krabbe og andre småkryp. Disse teinene har ingen rømningsvei, så spenningen er høy for hver teine som kommer over ripen.

Flere har aldri sett en hummer

Hver høst siden 2018 har elevene satt teiner både i bevaringsområdet og i et eget referanseområde. Dette gjør de før selve hummersesongen starter, for så å følge opp en måned senere for å se på utviklingen når fisket er i gang. Det er ikke uvanlig at de får 20 hummer i fredningsområdet, men kun én eller to i referanseområdet.

– Flere av disse elevene har aldri vært med å fisket hummer før, så det er klart det er stort når de drar opp 20 stykker på en formiddag. Det finnes ikke et finere klasserom enn å få være en del av en slik opplevelse, sier Stensland.

Høsten 2023 er siste året av prosjektet som er støttet av Austevoll kommune. Gevinsten har vært stor både for elevene, lærerne og HI. Det har også gjort at flere unge har fått et tettere forhold til fredningsområde, og forståelse for hvorfor det er viktig med reguleringer og restriksjoner.

Erik henter ut en hummer
Om ikke prosjektet blir videreført kan elevene som starter naturbruk, fisk og fangst på Austevoll videregående skole i 2023 være de siste som får oppleve dette forsøksfisket.