Havforskningsinstituttet (HI) med innspill til Nordic Minings avfallshåndteringsplan.
Publisert: 22.09.2022
Forfatter: Stine Hommedal
Havforskningsinstituttet (HI) kan ikke se at avfallshåndteringsplanen innebærer nye momenter angående gruvevirksomhet i Engebøfjellet, med tilhørende deponering av gruveavfall i Førdefjorden, samt fare for påvirkning av Grytaelva som har sitt utløp i gytefeltet og oppvekstområdet for kysttorsken i Redals- og Liavika.
HI minner igjen om konsekvensene for det marine økosystemet ved dumping av finpartikulært materiale og kjemikalier, som f.eks. SIBX, i Førdefjorden.
Videre gir ikke avfallshåndteringsplanen etter Havforskningsinstituttets syn god sikkerhet for at miljøforhold i Grytaelva ikke vil kunne påvirkes negativt.
Det skriver HI i en høringsuttalelse til Miljødirektoratet.
Slik oppsummerer havforskerne sine innspill:
- Overvåkning og tiltak av Grytaelva og Redalsvika mot utslipp av finpartikulært materiale, oljesøl og ammonium fra rester av sprengstoff er utilstrekkelig beskrevet.
- Det er uklart hvordan sedimentasjonsbassenget for partikler som skal håndtere avrenning fra landdeponiet i Engebødalen, vil fungere, inkludert under episoder med ekstremnedbør.
- Det er også uklart om Grytaelva vil få redusert vannføring, hvor vann fra sedimentasjonsbassenget vil ende opp, og hvilke kontrolltiltak som vil iverksettes ved overskridelse av grenseverdier her.
- Det mangler en god beskrivelse av størrelsesfordelingen av mineralpartiklene i avgangsmassene, noe som er nødvendig for å vurdere partikkelspredning.
- Det bør settes mer fokus på alternativ bruk av gruveavfallet med sirkulær økonomi som målsetning.
- Det er ikke tatt hensyn til mulige utslipp av mikro- og nanoplast.
- De positive forventningene til rehabiliteringen av sjødeponiet etter endt deponering mangler etter HI sitt syn en solid faglig forankring.
- Flotasjonsprodukt som inneholder Sodium Isobutyl Xanthate (SIBX), bør håndteres og destrueres som spesialavfall i stedet for å slippes ut med avgangen.
- Håndtering av borevann fra dagbrudd og underjordisk drift er ikke omtalt.
- Angående overvåkning av miljøtilstand mangler det etablering av referansestasjoner. Videre er det et usikkerhetsmoment knyttet til finanseringen av overvåkningen etter drift.
Les hele brevet her.