Publisert: 11.01.2023
– I dette området har vi tidligere målt svært høye verdier av naturlig forekommende hydrokarboner i bunnsedimentene, sier forsker Stepan Boitsov fra Havforskningsinstituttet. Også Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Oljedirektoratet har vært med på arbeidet med den ferske undersøkelsen. Undersøkelsen er finansiert av bunnkartleggingsprogrammet Mareano og Oljedirektoratet.
Slike naturlige forekomster finnes i mange områder, men vi vet lite om hva som er kilden til dem. Derfor har forskerne nå sett etter såkalte «geokjemiske biomarkører» i sedimentprøvene.
– Slike biomarkører kan si mye mer om opprinnelse og videre prosesser med hydrokarboner i sedimenter, sier Boitsov.
For å undersøke sedimentene brukte forskerne en kjerneprøve som var 2,68 m lang. Den aktuelle prøven var hentet opp av CAGE (Centre for Arctic Gas hydrate, Environment and climate) ved UiT Norges arktiske universitet.
– Kjernen stammer fra Storfjordrenna sør for Svalbard, i et område med veldig høye naturlige nivåer av hydrokarboner.
Sedimenter samler seg i stadig tykkere lag på havbunnen etter hvert som årene går. Når forskerne henter opp en slik kjerne kan de derfor undersøke utviklingen over tid. Deler av kjernen ble datert med det som ofte kalles karbon-14-metoden, eller 14C-metoden.
– Resultatet viste at sedimentene som var på 1 meters dyp i kjernen var ca. 4000 år gamle, mens de under 1,5 m dyp var ca. 9000 år gamle.
Også resultatet etter at kjerneprøven var undersøkt ga forskerne et tydelig resultat:
– Nå vet vi at det er olje som er hovedkilden for hydrokarbonene i denne sedimentkjernen. Vi fant ikke noen tegn til kull, men har derimot påvist en naturlig oljeutsiving som sannsynligvis fortsatt er aktiv, sier Boitsov.
Siden det finnes flere steder med naturlige kilder for hydrokarboner, anbefaler forskerne bak rapporten at det iverksettes tilsvarende undersøkelser i andre områder.
– Dette kan gjøres som del av Mareano sin kartlegging dersom det er ønskelig slik at vi får kunnskap om hvor mye og hvor vanlig det er med naturlige oljeutsivinger i bunnsedimenter i ulike områder, sier Boitsov.
Stepan Boitsov (HI), Henning K.B. Jensen (NGU), Jochen Knies (NGU) og Rune Mattingsdal (Oljedirektoratet). Undersøkelse av naturlige kilder for hydrokarboner i en sedimentkjerne fra Storfjordrenna. Rapport fra havforskningen 2022-42.