Publisert: 16.11.2023 Oppdatert: 21.11.2023
– Vi har analysert til sammen 21 ulike iskremer fra boks. 10 av dem har vært ulike vaniljeiser.
Det sier HI-forsker Lisbeth Dahl.
– Vi har sett på innholdet av ulike næringsstoffer som vitaminer, mineraler, proteiner, karbohydrater og fett, forklarer hun.
Analysene, som er gjort på oppdrag for Mattilsynet, er utført av Havforskningsinstituttet, som har et bredt spekter av moderne analyseutstyr for næringsstoffer på laboratoriene sine.
Ikke overraskende fant forskerne fett i iskremene.
– Men innholdet av fett varierer. I iskremene der man bruker fløte er det mer fett, mens «billigvarianter» av is inneholder mer vann og mindre fett, sier Dahl.
Det var også litt vitaminer og mineraler i alle iskremene.
– Det eneste vitaminet vi ikke fant i noen av dem var vitamin D, sier forskeren.
I tillegg så forskerne et viktig mikronæringsstoff, som vi blant annet finner mye av i hvit fisk: jod.
– Det var kjekt å se at det er litt jod i isen. Det fant vi i alle iskremene med fløte. Men det er jo et melkeprodukt, og i melk er det jo ofte jod. Den plantebaserte isen inneholdt ikke jod, sier Dahl.
Men betyr det at man kan droppe torsken og bare spise vaniljeis for å få i seg jod?
– Nei, det anbefaler jeg ikke, sier Dahl og ler.
– Men du kan ha den som dessert.
Tallene, som nå er publisert i en rapport fra Mattilsynet, skal inn i den norske Matvaretabellen, som kommer i ny versjon i år.
– Matvaretabellen brukes blant annet hvis vi har nasjonale kostholdsundersøkelser. Og nå er det behov for nye og oppdaterte tall på næringsstoffer i iskrem, forklarer Dahl.
I tillegg til næringsstoffer, ble iskremene analysert for noen tilsetningsstoffer og prosessfremkalte stoffer.
– Ingen av tilsetningsstoffene var over grenseverdiene, og vi fant heller ingen av de prosessfremkalte stoffene i noen av iskremene, sier forskeren.