Publisert: 21.02.2024 Oppdatert: 23.02.2024
Under kartleggingsfisket i 2023 var fangstratene (tonn per fiskedøgn) av torsk rundt Jan Mayen mye lavere enn de foregående årene.
– Derfor anbefaler vi at det ikke blir noe kartleggingsfiske etter torsk i fiskerisonen ved Jan Mayen i 2024.
Det sier havforsker Bjarte Bogstad, bestandsansvarlig for nordøstarktisk torsk og torsk ved Jan Mayen.
– Her slår føre-var-prinsippet inn. Ved å stoppe fisket i ett år, ønsker vi å la bestanden bygge seg opp igjen, forklarer han.
Hvorfor det er mindre fisk enn tidligere, er ikke forskerne helt sikre på.
– Men det har nok med alderssammensetningen å gjøre. Vi ser at det har blitt fisket på fisk som har blitt ganske gammel. Det har vært litt rekruttering av yngre årsklasser, men ikke nok til å kompensere for de gamle årsklassene, som er på vei ut, sier Bogstad.
Eller sagt på en annen måte: Det kommer ikke nok ungtorsk inn for å dekke opp for eldrebølgen som er på vei ut.
I rådet som Havforskningsinstituttet har sendt til Nærings- og fiskeridepartementet, anbefaler havforskerne å gjenoppta et kartleggingstokt med linefiske på faste stasjoner i 2025.
– Dette gjorde vi også i 2019 og 2020, så da kan vi sammenligne med dataene fra de årene når vi vurderer tilstanden på bestanden i årene fremover, sier Bogstad.
Før 2019 var ikke fisket etter torsk i Jan Mayen-sonen kvoteregulert. Men på bakgrunn av noen store fangster som ble gjort av et fiskefartøy i 2018, ble det gjennomført et kartleggingsfiske av torsk fra 2019 til 2023.
Etter den overraskende fangsten i 2018, gjennomførte HI-forskere også genetiske analyser og analyser av øresteiner for å finne ut hvilken type torsk som befant seg ved Jan Mayen. Konklusjon: Torsken kan ha sin opprinnelse både fra Barentshavet og fra Island. Dessuten er det dokumentert gyting ved Jan Mayen.