Publisert: 08.11.2024
I dag reguleres fisket av breiflabb nord for 62°N med minstemål, redskapsbegrensninger og fredningstid, men havforskerne mener dette ikke holder.
Derfor foreslår de nå en kvote for breiflabb nord for Stad for første gang.
– Det er generelt lavere kvoter for andre bunnfiskbestander, så innsatsen vil naturlig nok påvirke de bestandene som i dag står uten kvote. Så lenge man har holdt seg til de nevnte tekniske reguleringene, så har breiflabb nord for Stad i praksis vært fisket fritt, sier forsker Kjell Nedreaas.
Det anbefalte kvoterådet er 2 406 tonn breiflabb nord for 62°N.
– Men det viktigste er at man får på plass en totalkvote-begrensning med mål å sikre et jevnt høyt utbytte over tid, sier Nedreaas.
Ifølge havforskeren øker fangstene i nord raskere enn rekrutteringen sørfra kan følge opp. Bestanden i nord er nemlig helt avhengig av breiflabben som kommer sørfra.
Det er allerede gitt kvoteråd for breiflabben i Nordsjøen for 2025.
– Vi er avhengige av yngel og ungfisk som kommer fra områder lenger sør. Våre beregninger viser at fangstene i nord samsvarer med utviklingen i sør, forklarer Nedreaas og legger til:
– Vi ser vanligvis en femårs forsinkelse mellom nord og sør. Når vi ser på indeksen i Nordsjøen, så peker den klart nedover.
Havforskerne forventer altså en nedgang i breiflabb i Nordsjøen etter noen svært gode år.
– Med et kvoteråd nå, også nord for Stad, håper vi å «sette penger på bok» for å dempe effekten av nedgangen, sier han videre.
Ved å foreslå en kvote for breiflabb nord for Stad håper i tillegg havforskerne at breiflabb-bestanden til slutt kan bli mer selvrekrutterende i området.
– Om den også vil gyte mer i nord, så kan vi håpe på en mer bærekraftig og selvstendig bestand der. Så blir bestanden fra Nordsjøen og rekrutteringen derifra kun en god bonus, sier Nedreaas.
I norske farvann nord for 62°N fanges for det meste hvit breiflabb (Lophius piscatorius), mens svartflabb (Lophius budegassa) er sjeldent. I dag er kun en av 1000 svartflabb, ifølge data fra referanseflåten.
– Siden de to artene ikke skilles i landingsstatistikken, omfatter kvoteanbefalingene begge arter, sier Nedreaas.