Publisert: 14.10.2024 Oppdatert: 15.10.2024
Hummerteina Live-sendingen er over for denne gang og var igjen en suksess.
– Det har kommet telefoner fra lokalavisene, tips fra publikum, eposter og meldinger om alt mulig, sier forskningstekniker Inger Aline Aanonsen.
I år har vi fått besøk av totalt syv hummere, hvorav fem er gjengangere fra tidligere år.
Den største hummeren i år var en hann på 37 centimeter og veide 2,3 kilo.
Utenfor bryggekanten i Flødevingen i Arendal er et bevaringsområde, og det er derfor mye mer hummere enn andre områder. Vi har sett at hummerne blir både større og flere i fredningsområdene.
Hummerteina-Live bidrar med overvåkningen av hummerbestanden.
– Når vi måler, veier og undersøker hummerne, får vi nyttig informasjon om hvordan de vokser, hvor de beveger seg og hvordan de oppfører seg. Dette er viktig for å forstå mer om hummerens liv, sier Aanonsen.
Det har vist seg at interessen for hummerteina på radio har vært stor i år, både i Norge og andre land.
– Jeg ble intervjuet direkte på svensk radio, og fikk spørsmål fra Sverige om de kunne dele lenken til sendingen – noe som var ekstra gøy, sier Aanonsen.
– En dag merket vi også at antallet aktive brukere plutselig mer enn doblet seg rundt klokka 12, og da viste det seg at NRK P1 hadde snakket om Hummerteina Live.
Det var merkbar økning i seere fra Danmark, med mange flere dansker og svensker som har fulgt oss.
– Vi fikk mange spørsmål fra folk, fra hvilket agn vi bruker og hvilket kamera vi har, til hva som skjer på sendingen akkurat nå, og fangstrapporter fra årets hummerfiske, sier Aanonsen.
– Det er også flere som gir tilbakemeldinger om at det både er morsomt og lærerikt å følge med, for både store og små, noe som alltid er hyggelig å høre.
Flere nysgjerrige kom innom brygga for å se hva forskerne holdt på med.
– Voksne og barn kom for å se da vi røktet teina, spesielt første uka av sendingen siden det var høstferie, sier Aanonsen.
– Vi fikk også besøk av en barnehage som ble med på å trekke teiner. Barna fikk både måle og hilse på hummeren, og de fikk også se forskjellige fiskearter ved brygga, forteller Aanonsen.
I tillegg har Lene Christensen, som vanligvis er teina-røkter, vært innom med barna sine. De har vært med på dette så lenge de kan huske.