Gå til hovedinnhold

Fangstprøvelotteriet 2023: Det går sakte, men sikkert framover


forsker åpner boks med fangstprøver

Resultatene fra Fangstprøvelotteriet 2023 er klare. Noen prøver holder dessverre ikke god nok standard.

Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet

Flere og flere av de bestilte prøvene kommer frem til HI, men ikke alle prøvene er like gode.

I fangstprøvelotteriet ber vi om stikkprøver fra fangstene til tilfeldige fiskebåter. 

Disse dataene blir så en del av bestandsvurderingene og kvoterådgivningen vår for pelagisk fisk. 

I 2023 mottok Havforskningsinstituttet 74 prosent av de bestilte prøvene fra flåten 

– Dette er litt bedre enn for 2022. Da vi fikk inn ca 70 prosent. For noen bestander, som lodde og vassild ser vi derimot en nedgang i andelen av prøver vi får – noe som selvsagt er uheldig, sier forsker Håkon Otterå som er prosjektansvarlig for Fangstprøvelotteriet.

mann foran fiskeredskap
Forsker Håkon Otterå forteller at det går sakte fremover for lotteriet. (Foto: Christine Fagerbakke/HI).

Makrellprøvene er for mager

Havforskerne ønsker å motta prøvene jevnt gjennom hele året. Derfor er det viktig at ikke prøvene blir gjenglemt om bord eller på et mottaksanlegg. 

– Dette er viktig for å fordele den betydelige jobben det er å opparbeide (inkludert aldersbestemme) fisken fra prøvene utover året, sier Otterå og legger til:

– Prøver som ankommer HI etter rundt februar året etter vil vanligvis ikke kunne inngå i bestandsberegningene. Vi har også observert at i noen tilfeller for makrell har det vært alt for få individer i kassene – så fyll opp kassen! 

Om kassene ikke er fylt tilstrekkelig opp med nok fisk, må forskerne kassere dem.

– At vi får nok og gode prøver vil først og fremst komme næringen til gode, fordi dette datagrunnlaget vil gi bedre kvoterådgiving av pelagiske bestander, sier forskeren.

Internasjonal interesse

HI er også i førersetet i Nordisk Råds nettverksprosjekt som nå er i sluttfasen, hvor de har sett på prøvetakingen fra de pelagiske fiskeriene.

– Interessen for en lignende omlegging som vi har gjort i Norge er stor blant flere av de andre europeiske landene. Vi forventer en forbedring i den totale fangstprøvetakingen for flere av bestandene i tiden fremover, sier Otterå.

Det er også utarbeidet estimeringsprosedyrer som gjør at prøver fra denne typen prøvetaking også kan gå inn i ICES sin database for fangstprøver.
 

Referanse:

Håkon Otterå , Lise Heggebakken , Åge Høines , Espen Johnsen , Cecilie Kvamme , Leif Nøttestad , Georg Skaret , Erling Kåre Stenevik og Bjørn Vidar Svendsen (HI) Fangstprøvelotteriet 2023 - erfaringer og resultat. Rapport fra havforskningen ISSN: 1893-4536 https://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2024-37