Gå til hovedinnhold

HIs første kvoteråd på kveite er klart


Flyndrefisk sett nedenfra.

Det har lang fiskerihistorie og høy økonomisk og kulturell verdi i Norge

Fotograf: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet

For 2025 anbefaler Havforskningsinstituttet en kvote på 2054 tonn for kveite nord for 62°N inkludert landinger fra turist- og fritidsfiske. Sør for 62°N anbefales det nullfiske.

Frem til nå har kveitefisket kun vært begrenset av redskapsregulering i form av mengden redskaper, maskevidde på garn, fredningstid for direktefiske, samt minstemål og maksmål.

– Det har vist seg vanskelig å begrense uttaket gjennom disse reguleringene. Antall fartøy som fisker etter kveite blir flere, og både innsats og effektivitet i fisket øker. Derfor har vi fått i oppdrag å komme med kvoteråd også på kveite, sier havforsker Erik Berg.

For 2025 anbefaler Havforskningsinstituttet en kvote på 2054 tonn nord for 62°N – da inkludert landinger fra turist- og fritidsfisket. Sør for 62°N frarådes det mot fiske etter kveite.

Populær i turistfiske

Kveite har lang fiskerihistorie og høy økonomisk og kulturell verdi i Norge.

I dag er samlet fangst av kveite fra kommersielt fiske og turist- og fritidsfiske om lag det dobbelte av kvoten som er anbefalt.

– Det er ikke bærekraftig. Uttaket må betydelig ned for å unngå overfiske. En langtlevende art som kveite er særlig utsatt dersom bestanden fiskes ned, fordi det tar lang tid å gjenoppbygge den, sier Berg.

Sårbar for overfiske

På 70-tallet kom det en kollaps i hele utbredelsesområdet for kveite. Først etter 1995 så forskerne at landingene i nord økte etter kollapsen. I området sør for 62°N har de ikke sett den samme økningen.

– Endring i fangstene i nord skyldes antageligvis en kombinasjon av økt bestandsbiomasse og økt fiskeinnsats. For å unngå overfiske i fremtiden, er bestandsovervåking og kvoteregulering nødvendig, fortsetter Berg.

Ikke kvote i sør

Som med flere andre bestander, er fisket etter kveite delt inn i to forvaltningsenheter, sør og nord for 62°N. Rådgivningen fra HI er basert på fisket, antatt bestandsutvikling og tilgjengelig data til bruk i bestandsvurdering.

– For øyeblikket har vi ikke tilstrekkelig data til å gjøre en tilsvarende bestandsvurdering i sør som i nord. Redskapsbegrensninger og fredningstid har vært ulik i de to områdene, men ble harmonisert i 2023, avslutter Berg.